O zi din viata unui însoțitor de bord (stewardesa)

Aviation Academy » O zi din viata unui însoțitor de bord (stewardesa)
însoțitor de bord

Cel mai mare avantaj al zilelor noastre este acela că există o mulțime de job-uri, ceea ce înseamnă că este imposibil să nu-ți găsești locul. Dacă unii preferă slujbele cu program fix de la 9 la 17 ori companiile care le oferă posibilitatea de a lucra de acasă, alții sunt fascinați de meseriile care le oferă șansa de a călători, de a fi mereu în mișcare, conectați cu oamenii din jur. O astfel de meserie este cea de însoțitor de bord.

Foarte mulți tineri, în special femei, visează la o astfel de carieră pentru că vine la pachet cu numeroase avantaje. Vrei să te înscrii și tu la cursuri pentru însoțitor de bord? Atunci, s-ar putea să te intereseze cum decurge o zi din viața unei stewardese. În cele ce urmează, vei descoperi care este programul de lucru, cum se face pregătirea, dar și cum arată calendarul anual al unei însoțitoare de zbor.

Rolul stewardesei în industria aviatică

Avantajele meseriei de stewardesă sunt multiple și ne referim aici mai ales la pachetele salariale care implică bonusuri de performanță, ore de zbor plătite, reduceri pentru zboruri personale sau pentru serviciile clinicilor de estetică dentară și la posibilitatea de a călători prin prisma meseriei. Cu toate acestea, un astfel de job implică o responsabilitate uriașă. De aici și ideea că probele pentru meseria de stewardesa sunt riguroase. Iată câteva dintre motivele pentru care rolul stewardeselor este unul deosebit de important:

Cum arată programul de lucru al stewardeselor?

meseria de stewardesa

Provocările meseriei de stewardesă pun în prim-plan programul de lucru neregulat. Dacă vrei să devii însoțitoare de bord, trebuie să fii pregătită pentru a lucra inclusiv în weekend-uri sau în zile de sărbătoare. În plus, programul include atât zboruri de zi, cât și zboruri de noapte. Crezi că poți face față?

Pregătirea pentru ziua de muncă

Cel mai important aspect referitor la programul de lucru al unei stewardese este acela că ziua de lucru poate începe cu mult înainte de răsăritul soarelui. Înainte de a porni spre aeroport, orice stewardesă va trebui să se machieze, să-și prindă părul în coc, să se asigure că are uniforma călcată și curată, pantofi comozi și un parfum discret. Aspectul fizic este deosebit de important în meseria de stewardesă.

Sosirea în aeroport

După check-in, orice însoțitor de bord își lasă bagajul la cală, verifică panoul cu zboruri și se îndreaptă către sala de ședințe. Șeful de cabină are reponsabilitatea de a prezenta echipei toate detaliile necesare pentru zbor, precum: ora de decolare, ora de aterizare, dar și eventualele situații speciale. După ce se verifică actele, fiecare însoțitor de zbor este distribuit către un anumit rol. De altfel, piloții vor prezenta traseul și vor comunica eventualele așteptări cu privire la turbulențe sau alte situații speciale. Este important de menționat că fiecare membru al echipajului va trece prin controalele de securitate de fiecare dată când ajunge în aeroport.

Pregătirea avionului

Am stabilit că o zi din viața unui însoțitor de bord începe cu pregătirea fizică urmată de un checklist al programului de lucru, dar odată ce se termină ședința, membrii echipajului se îndreaptă către avion. Aici, stewardesele au câteva minute la dispoziție pentru a verifica atent echipamentele de protecție. Este important să nu existe nereguli. În caz contrar, acestea pot pune viețile pasagerilor în pericol și își pot pierde slujba. Probabil știi ce salariu poți avea ca însoțitor de bord, ceea ce înseamnă că poți să conștientizezi și responsabilitățile pe care le ai zi de zi la serviciu.

Îmbarcarea pasagerilor

Dacă unii oameni călătoresc des și își găsesc rapid locul în avion, alții au nevoie de ajutorul stewardeselor, care se vor ocupa inclusiv de depozitarea bagajelor în compartimentele speciale. Odată ce agentul de sol confirmă prezența tuturor pasagerilor la bord, urmează etapa în care însoțitorii de zbor prezintă regulile de siguranță, iar mai apoi ajută pasagerii să-și cupleze centurile și să așeze scaunele în poziție corectă.

Zborul

stewardesa

Pe parcursul zborului stewardesele se ocupă de servirea produselor de la snack bar, dar și de servirea meselor în cazul zborurilor lungi. De altfel, pe rutele de noapte, stewardesele distribuie produsele de igienă necesare pentru somn și ajută pasagerii să se simtă cât mai confortabil. În tot acest timp, mențin legătura cu echipajul de pilotaj.

Sosirea la destinație

Pentru ca avionul să aterizeze în condiții de siguranță, totul trebuie pus în ordine, fără bagaje pe culoare, paturi întinse, resturi de mâncare etc. Astfel că stewardesele vor avea grijă ca fiecare zonă să fie asigurată. Odată ce avionul ajunge în aeroport și pasagerii părăsesc aeronava, există două posibilități:

Reține și faptul că, înainte de a pleca din avion, stewardesele își strâng lucrurile și se asigură că pasagerii nu au uitat obiecte personale în aeronavă. De altfel, la finalul zborului urmează și o etapă în care toți membrii echipajului completează o serie de documente și raportări.

Așadar, o zi din viața unei stewardese poate începe devreme, când nici soarele nu are curajul să apară pe cer, dar odată ce faci această meserie cu plăcere, fiecare zbor va fi un nou motiv de bucurie.

Data articol: 30 octombrie 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest