Costul unei școli de aviație în România: La ce să te aștepți?
Visul de a deveni pilot se poate transforma în realitate. Ai nevoie de curaj și, bineînțeles, de îndrumare specifică. Deși nu este o meserie care se poate învăța peste noapte și nici una din care să ieși la pensie dacă nu îți place cu adevărat ceea ce faci, pasionații știu că între vis și realitate e o line destul de fină. Poți deveni pilot de avion dacă îți dorești, dacă ți-ai imaginat mereu că te afli la manșa de control, călătorind către cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Pentru început, trebuie să te înscrii la cursuri de pilot de avion. Urmează să parcurgi toate modulele de specialitate și să obții, în cele din urmă, licenția de zbor de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Cât costă să faci o școală de aviație? Vei descoperi, în cele ce urmează, care sunt costurile pentru fiecare tip de calificare, dar și care sunt condițiile de înscriere la cursuri.
Costurile unei școli de aviație în România
În cât timp poți ajunge pilot de avion? Depinde doar de tine. Cursurile durează, de regulă, 2 ani. După obținerea licenței fiecare absolvent trebuie să-și facă propriul research. Marile companii aeriene organizează anual programe de recurtare, ceea ce înseamnă că ai la dispoziție câteva luni bune pentru a te pregăti temeinic și, mai ales, pentru a-ți crea conexiuni în domeniu. Deși costul unei scoli de aviație în România pornește de la 8.000 de Euro, cei care vor să facă performanță trebuie să scoată din buzunar peste 40.000 de Euro. E un efort financiar considerabil, dar când pui în balanță avantajele oferite de această profesie, vei realiza că viitorul sună bine. Piloții cu experiență încasează mii de euro pe lună și beneficiază de diferite bonusuri, precum: bilete gratuite sau reduse, plata orelor de noapte, diurne, abonamente medicale etc.
Cursuri de aviație: condiții de înscriere
Fie că vrei să te înscrii la cursuri pilot elicopter ori vrei să devii cel mai renumit pilot de avion, trebuie să pregătești câteva documente pentru înscrierea la școala de aviație . Iată care sunt acestea
- Copie act identitate;
- Copie certificat de naștere;
- Copie ultimul act de studii;
- Copie certificat medical clasa I sau II (în funcție de specializare);
- 4 poze tip buletin;
- Formular de înscriere.
Există și anumite condiții de înscriere, iar aici ne referim la:
- Vârsta minimă 16/17/18 ani (în funcție de specializare);
- Bună condiție fizică, certificată de INMAS;
- Cunoștințe de limba engleză, matematică și fizică.
Prețurile pentru fiecare tip de calificare
O școală de aviație cu preț corect îți oferă garanția de a fi instruit de persoane calificate, de specialiști în domeniu – oameni dedicați, gată să împărtășească toate cunoștințele cu noile generații de piloți.
Prețurile pentru cursurile de pilot de avion
Școala de aviație îți oferă posibilitatea de a urma diferite tipuri de cursuri, în funcție de calificările pe care urmărești să le obții. Înainte de a-ți prezenta lista de prețuri, trebuie să știi că orice tânăr aspirant la scaunul comandantului are propria șansă de a se înscrie la o școală de piloți cu preț corect. Iată o primă listă de prețuri:
- Curs PPL-A: 8.305 Euro practică pe aeronave Tecnam p2008 și 9.965 Euro practică pe aeronave Cessna 172;
- Curs ATPL Integrat: 43.325,00 Euro;
- Curs ATPL Modular (cursuri individuale, parcurse într-o ordine prestabilită: PPL(A) + RTF (250,00 Euro) + Night rating Cessna C172/ Tecnam P2008 (1.100,00/925,00 Euro) + Acumulare experiență Cessna 172/ Tecnam P2008 (8.250,00/6.500,00 Euro) + IR(A)/SE (5.543,00 Euro) + MEP LAND (2.400,00) Euro + IR(A)/ME Piper Seneca V/ Tecnam P2006T (1.080,00/880,00 Euro) + CPL(A) modular Piper Seneca V sau Tecnam P2006T (1.485,00/1.170,00 Euro).
Atât la Aviation Academy, cât și la celelalte școli de pilotaj din țară poți intra rapid în posesia listei cu tarifele percepute. Orice școală de pilot de avion, una care ține cu adevărat la viitorul cursanților, trebuie să fie foarte transparentă. E important să-ți poți calcula un buget din timp.
Prețurile pentru cursurile de pilot de elicopter
Cum mulți visează să devină piloți de linie, lucrând pentru marile companii aeriene, alții preferă mai mult profesia de pilot de elicopter. Există și aici o listă întreagă de prețuri:
- Curs formare pilot particular elicopter 41.53 Euro;
- Curs integrat formare pilot comercial elicopter 121.935 Euro;
- Curs formare pilot particular elicopter cu calificare de tip R22 12.000 Euro;
- Curs teoretic calificare piloți comerciali elicopter CPL(H) 3.762 Euro;
- Curs teoretic formare instructor zbor elicopter FI(H) FI(H) 1.197 Euro;
- Curs teoretic formare instructor tip elicopter TRI(H) TRI(H) 513 Euro;
- Curs calificare tip elicopter EC 120 TR-EC 5.300 Euro;
- Curs calificare tip elicopter R22 TR-R 1.800 Euro;
- Curs coordonare lucru in echipaj 2.500 Euro;
- Ora zbor instruire elicopter EC 120 830 Euro/oră;
- Ora zbor instruire elicopter R22 255 Euro/oră;
- Ora instruire teoretica 15 Euro oră;
- Ora instruire simulator FNPT II – MCC(H) ENTROL 110 Euro/oră;
- Curs teoretic conversie CPL(H) – CPL(A) 2.000 Euro.
În final, trebuie să știi că poți activa în domeniul aviației chiar dacă nu ești pilot. Cursurile pentru stewardese, de exemplu, costă 1200 de Euro. Alege-ți cu grijă profesia și nu ezita să investești în viitorul tău!