Stewardesa (insotitor de zbor): tot ce trebuie sa stii
Continut
Una dintre cele mai dorite meserii este cea de stewardesa, sau, ca sa folosim termenul corect din nomenclatorul ocupatiilor din Romania, este vorba despre profesia insotitor de bord, disponibila atat pentru femei, cat si pentru barbati, o meserie ofertanta, care este in directa legatura cu aviatia si cursele comerciale de persoane, fie curse de linie sau chartere.
Ce presupune meseria de stewardesa
Pentru meseria de stewardesa cerinte sunt cat sa umpli o lista intreaga, caci obligatia unui insotitor de bord, fie ca vorbim despre un steward sau o stewardesa, este sa aiba grija de pasagerii de la bordul avioanelor si sa asigure protectia zonei unde se afla pasagerii.
Un insotitor de bord intampina pasagerii la bordul avionului, le ureaza bun venit si le indica unde se afla locurile inscrise pe bilete, ii asista la depozitarea corecta a bagajelor de mana, conform regulilor de siguranta. Dupa ce toti pasagerii sunt asezati pe scaune, iar bagajele sunt puse la locul lor, stewardesa sau stewardul comunica instructiunile despre echipamentul de salvare prevazut la bordul avionului.
Pe durata zborului supravegheaza pasagerii si se asigura ca sunt respectate reglementarile de siguranta prevazute pentru buna desfasurare a calatoriei. O stewardesa comunica cu pasagerii si are grija ca acestia sa se simta confortabil, mai ales cand este vorba despre persoane care au afectiuni de sanatate sau rau de inaltime, atunci cand se afla la bord familii cu copii mici, copii care calatoresc singuri sau persoane cu dizabilitati.
O componenta importanta din activitatea unui insotitor de bord este sa garanteze siguranta pasagerilor. Alte indatoriri cuprind servirea mesei si a bauturilor, intretinerea, administrarea si vanzarea produselor de snackbar disponibile in timpul zborului, distribuirea de ziare, reviste, echipamente pentru vizionarea unor filme (casti, telecomanda)
In plus, trebuie sa asigure disciplina si respectarea ordinelor sefului din cabina echipajului in situatii de urgenta sau de accidente si sa coopereze cu ceilalti membri ai echipajului pentru rezolvarea problemelor aparute.
Ce calitati trebuie sa aiba o stewardesa
Atunci cand te intrebi cum sa devii stewardesa, primul lucru pe care-l ai in vedere este sa afli ce calitati trebuie sa aiba o stewardesa, ca sa vezi daca te incadrezi in profilul general al candidatilor pentru aceasta meserie si cum poti sa te pregatesti pentru a fi potrivita unei asemenea cariere profesionale.
Aspect fizic placut
O calitate importanta pe care trebuie s-o aiba o stewardesa este un aspect fizic placut, care sa ofere pasagerilor liniste, relaxare, confort. Nu este vorba despre o frumusete de actrita de film la Holywood, ci de o prezenta agreabila, o constitutie atletica, postura corecta, par aranjat, manichiura corecta, bijuterii si farduri discrete, dantura ingrijita.
Cerintele de aspect fizic sunt esentiale, iar atunci cand iti spui vreau sa fiu stewardesa, trebuie sa-ti asumi un mod de viata ordonat, sportiv si totodata cochet, ingrijit, pentru ca aparitia ta sa fie agreabila, iar tu sa emani de incredere de sine.
Cunoasterea limbii engleze
Vei avea ocazia sa comunici cu persoane de toate varstele, din diverse regiuni ale lumii, de aceea orice curs de stewardesa are ca disciplina de studiu si proba de examinare limba engleza conversationala si comerciala.
Daca vorbesti si alte limbi de circulatie internationala, cu atat mai bine, este un plus care va fi apreciat atunci cand se stabileste salariul unei stewardese si cand se distribuie rutele pentru fiecare echipaj in parte.
Stare buna de sanatate
O calitate importanta pe care trebuie s-o aiba un viitor insotitor de bord este o stare buna de sanatate, deoarece viata de stewardesa este solicitanta, presupune rezistenta la stres, oboseala, efort, lucrul efectiv la bordul avionului care zboara la mii de metri altitudine.
Abilitati de comunicare interpersonala
Pentru ca intra in contact cu persoane din diferite culturi, cu obiceiuri specifice, interactioneaza cu oameni din toate generatiile, care au cerinte si asteptari diverse, o stewardesa trebuie sa aiba solide cunostinte de psihologie, PR, comunicare interpersonala, sociologie, ca sa poata face fata cu succes situatiilor de zi cu zi si dialogului cu pasagerii din fiecare cursa.
Sunt in meseria de stewardesa avantaje si dezavantaje pe care le prezentam in continuare, pentru ca acele persoane care vor sa urmeze scoala de stewardese, sa stie cum este aceasta profesie in toate aspectele sale:
Avantajele meseriei de stewardesa
Calatoresti in toata lumea
Principalul avantaj atunci cand te decizi sa ajungi stewardesa este ca ai ocazia sa calatoresti in multe tari din toata lumea si sa vezi locuri exotice pe care altfel n-ai fi avut posibilitatea sa le vizitezi, din motive financiare, lipsa vizelor, timp limitat si alte restrictii pe care le ai in viata de zi cu zi.
Ai un salariu motivant
Ai ca insotitor de bord salariu si bonusuri motivante, ce reprezinta avantaje importante atunci cand te decizi sa incepi aceasta meserie. Cu cat castiga o stewardesa ai sansa la independenta financiara inca din primii ani de cariera, ceea ce este greu de obtinut in alte profesii.
Primesti beneficii extrasalariale
Ca stewardesa primesti bilete gratuite sau la preturi modice pentru a zbura in destinatiile dorite, primesti uniforma si accesorii cochete, beneficiezi de vouchere pentru reduceri si gratuitati la saloane de coafura si cosmetica, ai regim preferential in magazinele duty free din aeroporturi. In plus, ai asigurare de sanatate si asigurare de viata, platite de angajator.
Beneficiezi de un program flexibil
Perioada cat lucreaza o stewardesa intr-o luna de zile este stabilita in functie de planificarea zborurilor si de numarul de ore agreat in contractul de munca. Nu este vorba despre un program de 8 ore si de o prezenta la serviciu 5 zile din 7, asa ca se poate spune ca un insotitor de bord are un orar flexibil care-i permite sa plece in vacante, excursii si city break-uri mai mult decat in alte domenii de activitate.
Dezavantajele meseriei de stewardesa
Lipsesti mult timp de acasa
Este placut sa zbori in toata lumea, dar este mai putin vesel atunci cand ajungi acasa o data sau de doua ori pe luna, si atunci in trecere. Viata de familie este afectata, vor fi sarbatori, aniversari si intalniri cu prietenii pe care le vei rata, din cauza ca esti plecat in cursa.
Intemeierea unei familii si cresterea copiilor sunt mai dificile atunci cand unul dintre parinti este insotitor de bord.
Muncesti intr-un ritm solicitant
Diferentele de fus orar, zborurile de noapte, programul dezordonat de lucru, toate acestea fac parte dintr-un job solicitant, mai ales ca nu stii exact pana la ce varsta poti lucra ca stewardesa, atat din punct de vedere al aspectului, cat si al starii de sanatate.
Pot aparea situatii neplacute cu pasagerii
Lucrul cu oamenii este dificil, mai ales atunci cand ai de-a face cu atat de multe persoane care provin din medii si culturi diferite. Trebuie sa te astepti si la situatii mai putin placute, de pasageri insistenti, recalcitranti, chiar periculosi, si sa gestionezi cu tact si eficienta situatii delicate.
Trebuie sa fii mereu in buna forma fizica si psihica
Daca in alte meserii poti sa te ingrasi, sa vii ciufulit la munca sau imbracat in jeans si pantofi sport, ca stewardesa trebuie sa fii mereu impecabila, atat ca tinuta si garderoba, cat si ca forma fizica si mentala.
Usor de zis, mai greu de realizat, de aceea unul dintre dezavantajele acestei meserii este ca in permanenta te vei preocupa de aspectul propriu.
Cat castiga o stewardesa
In functie de studii, abilitati si experienta, o stewardesa poate sa castige de la o mie de euro pana la cateva mii de euro lunar, plus bonusurile si beneficiile pe care le-am mentionat.
Companiile aeriene mari, cu zboruri internationale si flota de sute de avioane ofera salarii atractive si posibilitati de evolutie profesionala, care sa asigure perfectionarea in cariera si dupa ce un insotitor de bord nu mai practica efectiv aceasta profesie.
Cum sa devii stewardesa
Ca sa devii stewardesa trebuie sa ai atestatul de absolvire a celor 12 clase. In plus, ai nevoie de un certificat ca esti apt sa profesezi ca insotitor de bord.
Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, trebuie sa te inscrii la o scoala, de exemplu Scoala Superioara de Aviatie Civila, unde vei urma cursuri teorietice si practice la diferite discipline care te vor pregati pentru a deveni stewardesa.
La aceasta scoala pot sa studieze si cei care vor sa urmeze cursuri piloti de avion, pentru ca toti cursantii au acces la o flota moderna, unde se pot antrena pentru a deveni profesionisti in meseriile legate de aviatie si transport aerian de persoane.
De asemenea la aceasta scoala se antreneaza echipajele companiilor aeriene din Romania si Rep Moldova pentru situatii de urgenta, folosind simulatorul de zbor sau alte tipuri de simulatoare. (https://www.gandul.ro/video/video-reportaj-cum-se-antreneaza-pentru-dezastre-insotitorii-de-zbor-fum-tipete-si-plansete-de-copii-19744276).
Cursuri necesare
Doritorii au la dispozitie cursuri la tarife avantajoase, pentru insotitori de zbor, personal navigant (pilot avion, elicopter) si personal nenavigant (controlor de trafic aerian, personal tehnic, dispecer operatiuni zbor, auditor AVSEC, activitati cargo si aeroportuare, securitate aeronautica).
Instruirea consta in cursuri teoretice (cunoasterea aeronavelor, legislatie, proceduri de urgenta, geografie, meteo, limba engleza) si instruire practica (ore de zbor, tehnici de comunicare si servire).
Cursantii au la dispozitie si varianta de invatare online sau in regim de videoconferinta la disciplinele teoretice unde regulamentele permit aceasta modalitate de predare.
Cum sa alegi cea mai buna oferta de angajare ca stewardesa
Dupa ce ai absolvit cursurile unei scoli de stewardese, este recomandat sa analizezi toate ofertele de angajrare existente in piata si sa alegi varianta optima pentru tine, in functie de mai multe criterii:
- Reputația companiei respective
- Atractivitatea pachetului salarial
- Experienta pilotilor care asigura zborurile linei aeriene
- Oportunitatile de dezvoltare profesionala.
Opteaza pentru o cariera de insotitor de zbor doar daca esti pregatit pentru o astfel de activitate, atat fizic, cat si mental. Evalueaza avantajele si dezavantajele meseriei de stewardesa si imbunatateste-ti continuu nivelul de pregatire intelectuala si experiente sociale, pentru a atinge nivelul dorit de excelenta in activitatea profesionala.
Inainte de a alege sa colaborati cu noi pentru un curs de stewardesa/insotitor de zbor, aflati mai multe si despre istoricul nostru, certificarile obtinute, programul cursurilor, dar si despre celelalte cursuri disponibile, precum cel de prim ajutor. Printre motivele care va vor determina sa ne alegeti se mai numara si faptul ca va punem la dispozitie:
- 15 avioane, 4 elicoptere si 7 simulatoare;
- Simulator pentru lupta cu focul;
- Simulatoare de cabina pentru a exersa evacuarea in caz de urgenta;
- 12 sali de clasa, aula si laborator multimedia;
- Centru autorizat E.A.S.A.;
- Servicii mentenanta aeronave;
- Hangar si centru de pregatire/cazare;
- Pista betonata la aerodormul George Valentin Bibescu- localitatea Strejnic.
- Peste 4000 de absolventi fericiti in ultimii ani.
Deveniti stewardesa/insotitor de zbor autorizat/a cu Scoala Superioara de Aviatie Civila!
Pentru informatii suplimentare va rugam contactati-ne la: 0731.037.765/0723.144.268 sau la adresa info@aviaitonacademy.ro
Serviciile noastre sunt girate si prin colaborarea cu parteneri de nadejde precum: Tarom,Blue Air, HiSky, AirMoldova, AnimaWings,FlyOne Incas, Air Bucharest, Facultatea de Inginerie Aerospatiala, Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, etc