Cum arata o zi din viata unui pilot de avion?

Aviation Academy » Cum arata o zi din viata unui pilot de avion?
o zi din viata unui pilot

Te-ai gândit vreodată cum decurge o zi din viata unui pilot de avion? Ei bine, dacă procedurile de lucru sunt unele bine definite, zilele nu vor semăna niciodată între ele. Datorită faptul că fiecare membru al echipajului are posibilitatea de a călători peste mări și țări, fiecare zi poate înseamna una sau mai multe destinații diferite. Vorbim despre o profesie care, dacă îți place cu adevărat, te va surprinde mereu. De altfel, posibilitatea de a călători, dar și salariul competitiv sunt principalele motive pentru care tot mai mulți tineri își îndreaptă atenția către un job la înălțime.

Te-am făcut curios? Atunci, te invităm să citești acest articol până la final. Vei descoperi, în rândurile următoare, cum devii pilot de avion, dar și cum poate arăta o zi de muncă pentru tine. Pune-ți centura de siguranță și pregătește-te pentru o călătorie care îți poate schimba perspectivele de carieră!

Formare și pregătire pentru viitorul pilot de avion

Înainte de a te bucura de o carieră prosperă, va trebui să urmezi anumite cursuri de pilot de avion. Vorbim despre primii pași pe care îi vei face în lumea aviației. Este important să știi că fără obținerea licențelor și certificărilor necesare, nu vei putea opera aeronave. De altfel, există mai multe tipuri de licențe, în funcție de ceea ce îți dorești să faci pe viitor. În acest sens, este important să te interesezi temeinic și, odată ce ai început cursurile, să conștientizezi responsabilitățile care există pe umerii unui pilot de avion.

Tipuri de licențe pentru piloții de avion

Așa cum spuneam există mai multe tipuri de licențe pentru piloți, certificări care nu se obțin în câteva zile. Fiecare curs de specialitate este format atât din module teoretice, cât și din module practice. Astfel că, viitorii piloți vor acumula informațiile necesare despre aviație în sălile de clasă și își vor experimenta și modela abilitățile alături de instructori profesioniști. Vei avea de ales între mai multe tipuri de licențe, precum: licența de pilot privat (PPL), licența de pilot de linie (ATPL) și licența de pilot comercial (CPL). Tarifele pornesc de la 8.305 Euro și cresc în funcție de specialitate.

Rolul pilotului de avion

Tot în cadrul cursurilor vei învăța că rolul pilotului este esențial pentru siguranța tuturor pasagerilor. Sigur că salariul unui pilot de avion este unul mare, comparativ cu alte profesii, dar și responsabilitățile sunt pe măsura remunerației. Acesta se va asigura că aeronava nu prezintă defecțiuni, va efectua decolarea și aterizarea în condiții de siguranță, va controla aeronava indiferent de situațiile meteorologice și va comunica tot timpul cu echipa aflată la bord, dar și cu personalul aflat în turnul de control.

rolul unui pilot de avion

Ce face pilotul de avion?

Odată ce ai finalizat cursurile și ai obținut experiența necesară pentru a opera aeronave, vei fi gata pentru prima zi de zbor. Iată cum arata o zi din viața unui pilot de avion.

Rutina de dimineață a pilotului de avion

Dacă, în mod normal, cei care lucrează în corporații încep programul între 8 și 9 de dimineață, programul de lucru al unui pilot de avion este cu totul și cu totul diferit. Acesta poate începe ziua chiar și la 3 sau 4 dimineața. Poate avea un singur zbor mai lung sau 2, 3 zboruri pe zi. De altfel, poate avea pauze mai scurte între escale sau pauze mai lungi. Cum spuneam, nicio zi nu seamănă cu alta.

Briefing și planificarea zborului

Odată ajuns în aeroport, pilotul se va opri la biroul colegilor care se ocupă de planificarea zborurilor pentru a-i conforma cursa sau cursele programate. Tot aici va primi toate informațiile de care are nevoie despre zborul pe care îl va efectua. Apoi, urmează un briefing – etapă în care echipajul care se va urca la bord va primi planul de zbor. Acest plan include informații despre rută, altitudini și puncte critice, despre aeronavă, despre echipaj, starea vremii, durata fiecărui zbor etc.

Pregătirea zborului

După ce s-a efectuat briefingul, membrii echipajului se îndreaptă către aeronavă. Aici, se va face o inspecție exterioară și se vor verifica toate documentele necesare pentru efectuarea zborului. Imediat după, se vor efectua mai multe teste pentru verificarea sistemelor de comunicații, panoului de bord, dar și echipamentelor de urgență. Se introduc, mai apoi, coordonatele în calculator și se va citi check-list-ul care conține atât detalii despre decolare, cât și despre ruta în sine și procedurile de urgență.

piloti de avion

Zborul

După ce s-au efectuat toate etapele necesare pentru pregătirea zborului, avionul va porni motoarele. Încă de la decolare și până la aterizare, pilotul va prelua controlul aeronavei și va monitoriza constat întreaga navigație. Acesta va ține legătura cu dispeceratul pentru a obține detalii despre starea vremii, rute, altitudine și alte informații legate de zbor și se va asigura că toți pasagerii zboară în condiții de siguranță.

Cel mai probabil, știi că există zboruri de noapte și zboruri de zi și mai știi că unele rute se parcurg în maxim 2 – 3 ore, în timp ce altele sunt mult mai lungi. Astfel că zborul poate dura de la câteva minute, până la câteva ore bune. Din acest motiv și zilele libere ale unui pilot de avion se vor calcula diferit fața de programul cu care suntem obișnuiți la modul general.

Aterizarea

Odată ajuns pe aeroportul de destinație, pilotul va pregăti aeronava pentru aterizare și va urma procedurile specifice în acest sens. De altfel, va completa și documentația necesară. Din acest punct, fie urmează un alt zbor, fie urmează o escală mai lungă sau mai scurtă. În orice caz, orele de lucru sunt stabilite în așa fel încât piloții să poată opera aeronava în cel mai sigur mod posibil.

Așadar, o zi din viața unui pilot de avion vine la pachet cu numeroase responsabilități, dar și cu oportunitatea de a face ceva diferit. Fiecare etapă prin care trece cu procedurile de lucru este esențială, dar zborul în sine este momentul în care pilotul își pune în practică toate abilitățile și cunoștințele pe care le deține. Nu vorbim despre un loc de muncă ușor, ci despre o profesie care trebuie tarată cu respect și profesionalism.

Data articol: 31 august 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest