La ce înălțime zboară avioanele și ce viteză au acestea
Pe măsură ce se îndepărtează de pistă, avionul se ridică tot mai sus și ajunge, în cele din urmă, să zboare deasupra norilor. Le vezi adesea pe cer, cel mai probabil ai și călătorit pe distanțe mai scurte sau mai lungi, poate ai prins loc la geam și, în mod cert, te-ai bucurat de tot confortul unei călătorii fără turbulențe. Totuși, te-ai întrebat vreodată la ce înălțime zboară avioanele?
Fie că intenționezi să activezi în industrie, fie că ești pur si simplu pasionat de călătorii, trebuie să știi că există mai multe tipuri de avioane. În funcție de specificațiile motoarelor, aeronava poate atinge diferite înălțimi. Descoperă, din articolul nostru, la ce altitudine zboară avioanele, dar și care este viteza maximă pe care acestea o pot atinge.
La ce înălțime zboară avioanele?
Pentru cei mai mulți, frica de zbor este singurul motiv pentru care toate planurile de vacanță, dar și oportunitățile de carieră bat pasul pe loc. Dacă și tu te regăsești aici, trebuie să știi că există o serie de tehnici practice pe care le poți pune în aplicare pentru a-ți reduce anxietatea provocată de o astfel de călătorie. Înainte de a-ți spune cu ce viteză zboară un avion de pasageri, îți reamintim că avionul este cel mai sigur mijloc de transport, în ciuda faptului că zboară la înălțimi greu de imaginat.
E firesc ca piloții să zboare la altitudini mari. Doar așa, viteaza avionului poate atinge un nivel optim, încadrându-se în planificarea făcută inițial. La altitudini înalte, aerul este mult mai subțire, deci nu opune rezistență. În plus, păsările nu zboară la înălțimi atât de mari. Stolurile ar reprezenta un motiv de îngrijorare în acest sens. Cu cât merge un avion? Ca un răspuns general, avioanele pot atinge viteze și înălțimi diferite, în funcție de categoria din care fac parte. Avioanele de pasageri, de exemplu, nu depășesc 15.000 de metri față de sol, dar avioanele militare depășesc adesea chiar și 20.000 de metri. Există câțiva factori care determină viteza unui avion, dar și altitudinea pe care o poate atinge:
- Tipul de aeronavă;
- Distanța parcursă;
- Tipul de motor;
- Greutatea aeronavei;
- Numărul de pasageri;
- Puterea vântului și alte condiții meteo.
Care e limita maximă la care pot ajunge?
Dacă vrei să-ți învingi treptat teama de zbor sau dacă, pur și simplu, vrei să faci ceva inedit la final de săptămână, trebuie să pui pe lista cu priorități un zbor de agrement. În cazul acesta, aeronava nu va zbura la altitudini foarte înalte, punându-se accent pe bucuria de a admira orașul de sus. Totuși, dacă vorbim despre maximele atinse în aviație, trebuie să amintim de avioanele militare. Modelele F-104 Starfighter au atins recordul de 25.000 de metri. Cu toate acestea, nu există o limită de altitudine, ci două abordări esențiale:
- La 10.000 – 11.000 de metri, acolo unde aerul este mult mai rarefiat, avioanele pot călători mult mai ușor, economisindu-se timp prețios, dar și combustibil.
- Avioanele de linie dețin cabine presurizate, dar există și avioane mai mici care nu dispun de această condiție. În cazul de față, zborul la altitudini mult prea mari, peste capacitățile aeronavei, poate conduce la hipoxie. E o problemă medicală cauză te lipsa oxigenului.
Cu ce viteză zboară un avion?
Clarificăm acum un alt aspect important, mai ales pentru cei cărora le este teamă de zborurile lungi și aflăm cu ce viteză merge un avion. Ei bine, viteza nu depinde doar de categoria aeronavei, ci și de momentul efectiv al zborului, numărul de pasageri și condițiile meteorologice. Viteza unui avion plin se încadrează între 500 și 600 de kilometri pe oră, dar nu este o regulă generală. Există anumite condiții care permit aeronavelor să zboare și cu 900 – 950 de kilometri pe oră. Viteza maximă depășește 1000 de kilometri pe oră, dar depinde mult de condițiile de zbor.
La ce viteză decolează avionul
Acum a sosit momentul oportun pentru a afla, în sfârșit, la ce viteză decolează avionul. Așa cum probabil te așteptai, atât decolarea cât și aterizarea depind foarte mult de direcția vântului. Pentru ca manevrele să se efectueze în condiții de deplină siguranță, se dorește ca vântul să bată din față. Pentru a se ridica de la sol, viteza avionului trebuie să atingă 180 km/h. Pilotul accelerează în continuare și doar după ce atinge circa 220 km/h se poate desprinde complet de pe pistă. Sigur că aceste cifre pot varia de la un model de aeronavă la altul.
Odată ce știi cu câți km merge un avion și care este altitudinea pe care o poate atinge, îți va fi mult mai ușor să iei decizia care îți poate schimba viața. Ești pregătit să începi o carieră la înălțime? Aviația este un domeniu fascinant chiar și pentru cei care călătoresc, dar au alte profesii și pasiuni. Imaginează-ți doar cum ar fi ca tu să-ți hrănești pasiunea zilnic, la bordul aeronavei!