Tipuri de licente pentru pilotii de avion: Ce alegi?

Aviation Academy » Tipuri de licente pentru pilotii de avion: Ce alegi?
tipuri de licente pentru piloti

Să mergi la serviciu cu zâmbetul pe buze este visul oricărui tânăr, mai ales la început de carieră. Sigur că mulți reușesc să-și găsească vocația ceva mai târziu, după ce trec printr-o serie de experiențe, în timp ce alții trăiesc încă de la 19 – 20 de ani, visul copilăriei. Una dintre cele mai apreciate, dar și mult dorite profesii din întreaga lume este cea de pilot. Dacă și tu îți dorești o carieră la înălțime, atunci te invităm să citești acest articol până la final. În rândurile următoare, vei descoperi care sunt primii pași spre lumea aviației, dar și care este diferența dintre licențele de zbor. Cuplează-ți centura de siguranță și pregătește-te pentru o călătorie fascinantă!

Tipuri de licențe pentru piloții de avion: Ce alegi?

Pentru a deveni pilot de avion, ai nevoie de o licență care să ateste nivelul de competențe. Vorbim despre o autorizație legală, reglementată de autoritățile de aviație civilă. Este important de reținut și faptul că o licență de zbor include chiar și restricții, cum ar fi, de exemplu, zborurile de noapte.

Introducere în lumea licențelor de pilot de avion

Un aspect esențial, pe care trebuie să-l iei în calcul încă de la început, este faptul că licența de zbor nu se poate obține peste noapte. Va fi necesar să te înscrii la un curs de specialitate, să dai dovadă de ambiție și profesionalism, parcurgând, cu devotament, toate cursurile teoretice și programele de formare practică. Astfel, vei avea de ales între mai multe tipuri de licențe pentru piloți: licența de pilot privat (PPL), licența de pilot de linie (ATPL) și licența de pilot comercial (CPL).

Importanța licențelor în cariera de pilot

Până să analizăm cele trei tipuri de licențe de zbor, trebuie să știi că acestea sunt recunoscute la nivel internațional. Astfel, dacă deții mai multe calificări, șansele de a ocupa un post foarte bine plătit sunt chiar mari.

Licența de pilot privat (PPL)

După cum îi spune și numele, licența de pilot privat îți permite să pilotezi aeronave ușoare, doar în scopuri private. Un aspect important de menționat este că nu poți primi recompense financiare pentru serviciile prestate.

Procesul de obținere a licenței PPL

Dacă îți dorești o carieră prosperă în lumea aviației, licența PPLA poate reprezenta un prim pas spre visul tău. Astfel, va fi necesar să te înscrii la un curs de formare. Timp de câteva săptămâni, vei urma atât cursurile de teorie, cât și orele de pregătire practică. După finalizarea cursului, vei susține un examen și, mai apoi, vei obține licența PPLA. Asigură-te că la momentul înscrierii la curs, ai vârsta minimă de 17 ani, cunoști limba engleză și deții un certificat medical clasa II.

Avantaje și restricții asociate licenței PPL

Licența PPL poate reprezenta un prim pas spre o carieră strălucită în aviație, dar și posibilitatea de a-ți vedea visul cu ochii: acela de a călători, chiar la manșa aeronavei. Iată ce poți face cu licență PPL:

În plus, costurile pentru PPL sunt mai mici, comparativ cu o licența pentru zbor comercial. Pe de altă parte, există și o serie de restricții, precum: lipsa remunerației sau restricții pentru numărul de pasageri.

licente pentru piloti

Licența de pilot de linie (ATPL)

Licența de pilot de linie (ATPL) este cea mai înaltă calificare pe care o poate obține un pilot de avion. Urmând cursuri de specialitate, poți deveni chiar și căpitan pentru o companie aeriană.

Cerințe și etape în obținerea licenței ATPL

Primul pas spre acest demers este să te înscrii la cursuri. Asigură-te că deții cunoștințe de limba engleză, matematică și fizică, dar și un certificat medical clasa I. Fie că optezi pentru licență ATPL modular sau licență ATPL integrat, cursurile sunt împărțite în mai multe module, iar pe parcursul celor 2 ani de studii, vei susține mai multe testări. Examenul final îți va testa atât cunoștințele teoretice, cât și cele practice.

Diferența dintre ATPL modular și ATPL integrat

E important să știi ce poți face cu licența ATPL, dar și care este diferența dintre licența ATPL modular și licența ATPL integrat. Prima opțiune este reprezentată de un proces de instruire, care se realizează etapizat. Îți poți obține licențele în mod treptat, pornind de la PPL. În schimb, licența ATPL integrat înseamnă formare continua și intensă.

Posibilități de angajare și avantaje cu licența ATPL

Licența ATPL îți oferă posibilitatea de a te angaja pentru marile companii aeriene, fie pentru aeronavele care se ocupă cu transportul pasagerilor, fie pentru cele de mărfuri. Opțiunile de angajare pot fi diverse atunci când ești certificat de o licență care îți permite să zbori cu avioane mari, cu motoare pe măsură. De altfel, putem vorbi și despre un confort financiar la care poți ajunge mult mai ușor.

Licența de pilot comercial (CPL)

Licența CPL este obținută de cei care vor să piloteze în scopuri comerciale. Iată care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști despre acest tip de licență:

Cerințe și pregătire necesară pentru obținerea licenței CPL

Pentru a obține licența CPL este important să te înscrii la cursuri, dar să ai în vede și alte aspecte importante, precum:

Oportunități de angajare și perspective de carieră cu licența CPL

În ceea ce privește oportunitățile de angajare, cu o licență CPL poți aplica pentru posturile de pilot în companiile aeriene, dar și pentru pilot în aviația privată sau aviație agricolă. Pe de altă parte, obținerea unor calificări suplimentare ți-ar putea fi de folos.

pilot de avion

Factori de luat în considerare în alegerea unei licențe

Dacă te-ai decis să urmezi anumite cursuri pentru pilot de avion, cel mai probabil îți dorești să faci primii pași spre o lume la care ai visat de mult și care poate deveni realitatea ta de zi cu zi. Totuși, înainte de a lua o decizie, ar trebui să analizezi mai mulți factori, precum: obiectivele personale, costurile și perspectivele de carieră.

Scopuri și obiectivele personale

Ai observat și tu că există mai multe tipuri de licențe de zbor și, în funcție de obiectivele tale, poți alege una dintre variantele recomandate mai sus. Există licențe de zbor care îți permit să lucrezi pentru marile companii aeriene din lume, dar și licențe care îți permit să pilotezi avioane personale, în scopuri recreative.

Costuri și resurse financiare necesare

Dacă prețul pentru cursurile PPLA pornesc de la 8.305 de Euro, cursurile pentru ATPL Modular, de exemplu, implică un efort financiar mult mai mare. Pe de altă parte, nivelul salarial pe care îl poate obține un pilot cu experiență poate reprezenta un punct de plecare. Poți obține ușor un job în domeniu, reușind să-ți acoperi investiția încă din primul an de muncă.

Perspective de carieră și oportunități de angajare

Domeniul aviației este unul foarte bine plătit. Poți lucra pentru cele mai mari companii aeriene din lume, poți colabora cu firme care oferă zboruri de agrement, poți fi pilot privat sau, cu obținerea altor certificări, poți deveni instructor de zbor. Iată și câteva sfaturi de care să ții cont:

Concluzionând, meseria de pilot nu este deloc ușoară, iar cei care își doresc o carieră la înălțime trebuie să investească suficient timp și resurse pentru a-și îndeplini visul. Înscrie-te acum la cursuri și obține licența de zbor!

Data articol: 31 mai 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest