Meseria de pilot de avion: cerinte, salariu si avantaje
Continut
Dintre meseriile la care viseaza tinerii dintotdeauna, aceea de pilot de avion se afla in topul preferintelor, fiind un etalon de succes si o cariera la inaltime, atat la figurat, cat si la propriu, caci prilejuieste practicantilor sai intalniri memorabile cu spectacolul cerului.
Dincolo de fascinatia zborului, meseria de pilot presupune mult efort si necesita abilitati speciale, alaturi de o pregatire intensa si un antrenament continuu. Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti atunci cand incepi sa te interesezi cum devii pilot si faci primii pasi pe acest itinerariu profesional:
De ce merita sa alegi o cariera de pilot
Daca mai nevoie de raspunsuri la intrebarea de ce sa te faci pilot, iti prezentam in continuare argumentele cele mai raspandite in acest domeniu:
Provocari profesionale inedite
Un motiv important pentru alegerea carierei de pilot il reprezinta provocarile profesionale, care sunt mai diverse si mai interesante decat in alte meserii. Situatiile cotidiene aduc adrenalina, este nevoie de decizii rapide si de echilibru fizic si mental. Stima de sine va primi impulsuri pozitive, iar senzatia de implinire este cu siguranta traita din plin.
Prestigiu si responsabilitate
Recunoasterea venita din partea celorlalti, fie ca sunt colegi de serviciu sau cunoscuti, reprezinta un vector important pentru consolidarea propriei imagini in societate, iar meseria de pilot este una dintre acele profesii care impun respect si au prestigiu ridicat, care este justificat prin responsabilitatea pe care o are persoana ce se afla la mansa unui avion si asigura calatorii sigure pentru sute de oameni la fiecare cursa aeriana.
Calatorii in toata lumea
Da, calatorii pe toate meridianele globului, acestea sunt la ordinea zilei pentru pilotii de avion, care au sansa in deceniile de cariera sa cunoasca regiuni indepartate, zone exotice si sa priveasca peisaje unice, pe care simplii turisti nu le au la dispozitie.
Salariu si bonusuri motivante
Pentru ca este o meserie complexa si cu o mare responsabilitate, profesia de pilot este rasplatita cu un salariu pe masura, in functie de realizari si de experienta dobandita dupa sute de ore de zbor. La cat castiga un pilot de avion se adauga diferite bonusuri (zile libere, zboruri gratuite, diurne, prime de performanta).
Ce calitati iti trebuie sa ca poti alege cariera de pilot
Stare buna de sanatate
Este nevoie in primul rand de o stare buna de sanatate, de aceea cand te inscrii la o scoala de pilotaj vei fi supus unui examen medical riguros, iar ulterior, ca membru al ehopajului de cabina, vei fi chemat la evaluari regulate a conditiei fizice si psihice, pe baza celor mai bune practici de medicina aeronautica. Există două clase de evaluari, pentru licenta de pilot privat si pentru cea de pilot comercial si aerian.
Abilitati tehnice
Un pilot innascut este o combinatie de inginer si comandant de nava, trebuie sa aiba cunostinte tehnice si sa le puna in aplicare rapid, atunci cand trebuie luate decizii importante.
Denumirea generica de pilot se aplica atat capitanului aeronavei, denumit comandant de zbor, cat si copilotului. Amandoi au nevoie de acreditare de pilot si de reale abilitati tehnice pentru a fi eficienti in cabina pentru echipajul unui avion, denumita caringa, unde sunt instalate comenzile de zbor si aparatele de bord.
Cunoasterea perfecta a limbii engleze
Ca pilot de avion vei calatori in toata lumea si vei intra in contact cu oameni cu nationalitati diferite, asa ca trebuie sa ai cunostinte solide de engleza conversationala si tehnica, pentru ca este limba oficiala in domeniul aviatiei si una dintre limbile de circulatie internationala care te va ajuta sa comunici cu personalul din turnul de control, angajatii din aeroporturi, cu oficialitati din diferite tari si cu pasagerii curselor aeriene.
Cele mai multe scoli de aviatie organizeaza un test eliminatoriu de engleza, asa ca ai toate motivele sa studiezi serios limba lui Jonny Knowlson.
Prezenta de spirit si stapanire de sine
Meseria de pilot de avion necesita putere de concentrare, sprit analitic, prezenta de spirit si capacitatea de a reactiona rapid, dar lucid, in situatii de criza. Totodata trebuie sa fie o persoana care inspira incredere si respect celor din jur, un lider care sa stie cum sa actioneze atat individual, cat si in echipa.
Ce trebuie sa faci ca sa urmezi o cariera de pilot
Iata ce iti trebuie pentru a deveni pilot:
Studiile necesare
Pentru a ajunge pilot de avion trebuie sa ai diploma de Bacalaureat si vei fi participa la un test de cunostinte in matematica, fizica si engleza. Astfel poti fi admis la una dintre scolile de pilotaj acreditate de Autoritatea Aeronautica Civila Romana, de exemplu Scoala Superioara de Aviatie Civila, auditata si acreditata la nivel national si european inca din anul 1999 ca organizatie de pregatire initiala pentru zbor (Flight Training Organization) fiind in prezent cea mai si complexa organizatie de pregatire din Romania pentru personal aeronautic.
Deoarece multi tineri intreaba “ce scoala trebuie sa fac sa devin pilot”, trebuie precizat ca nu este vorba despre studii universitare, ci despre cursuri de formare profesionala, care contin ore teoretice si antrenamente practice.
Programa de studiu difera in functie de tipul de licenta de zbor pe care il va obtine cursantul respectiv si de tipul de avion pe care efectueaza perioadele de testare.
Costurile pentru aceste studii variaza de la cateva mii pana la zeci de mii de euro, dar exista de obicei posibilitatea de a accesa cursuri de licentiere cu tarife mai mici, dar cu obligatia de a activa ulterior ca pilot la compania aeriana care a subventionat scoala respectiva. Licentele au perioada limitate de valabilitate, de obicei de doi ani de zile, si trebuie efectuat un anumit numar de ore de zbor pentru ca licenta sa fie activa.
Obtinerea licentei nu garanteaza si un loc de munca, de aceea multi tineri se inscriu la cursuri pentru piloti de avion care sunt coordonate de companii aeriene ce le pot asigura ulterior incadrarea in munca.. Care sunt acele companii?mi se pare ca facem reclama la wizzacademy aici
Pregatirea suplimentara
Sa fii pilot de avion este o vocatie si reprezinta o stare de spirit, dincolo de orele de scoala. Ca sa-ti imbunatatesti cunostintele tehnice si sa pornesti in aceasta cariera cu un avantaj profesional important, poti sa urmezi cursuri universitare la o facultate cu profil aeronautic, de exemplu inginerie, pentru ca te vor ajuta sa intelegi mai bine cum functioneaza un aparat de zbor si iti vor asigura o calificare suplimentara pentru o cariera in domeniul aviatiei, daca vei fi in situatia sa renunti la pilotaj.
Antrenamentele practice
Pe langa orele de studiu, stagiile de pregatire practica sunt obligatorii pentru obtinerea licentei de pilot. Dupa absolvirea cursurilor si efectuarea stagiului initial obligatoriu de minim 45 de ore de zbor practic (maxim 35 in dubla comanda cu instructor si minim 10 solo) poti obtine prima licenta PPL (Private Pilot License), cea de pilot privat.
Ulterior poti aplica pentru licenta de pilot comercial CPL (Commercial Pilot License), unde sunt necesare 230 de ore de zbor experienta totala si mai multe calificari. Cea mai inalta calificare este licenta ATPL (Airline Transport Pilot Licence) de pilot de transport aerian, care este brevetul ce-ti permite ca in viitor sa ocupi functia de pilot comandant pe un avion multi crew la o linie aeriana. Chiar daca ai absovit cursurile teoretice pentru obtinerea licentei ATPL aceasta va functiona ca o licenta CPL pana la “dezghetarea acesteia” la 1500 de ore de zbor
Pentru obtinerea ATPL-ului trebuie sa sustii examene la 14 discipline precum navigatie aeriana, legislatie, meteorologie, principiile zborului etc si sa ai cel putin 1500 de ore de zbor efectuate indeplinind mai multe criterii ( cross country, ore zburate in avion multi crew etc).
Regulamentul UE de stabilire a cerintelor tehnice si a procedurilor administrative referitoare la personalul navigant din aviatia civila impune efectuarea permanenta de antrenamente practice atat pentru cursanti, cat si pentru pilotii deja aflati in activitate.
Ce salariu are un pilot de avion
Salariul unui pilot poate sa ajunga si la cateva zeci de mii de euro lunar, pe masura ce acesta capata experienta si obtine licentele pe care le-am amintit, insa la nivelul de incepator, remuneratia sa va fi de cateva mii de euro.
Pachetul salarial depinde foarte mult de compania aeriana la care lucreaza si de conditiile pe care le-a negociat la angajare, mai ales daca este absolvent al scolii de aviatie care apartine companiei respective.
Cum sa alegi scoala de aviatie pentru cursurile de pilot
Atunci cand alegi scoala de aviatie ca sa urmezi cursuri de pilot trebuie sa verifici daca este o institutie certificata si daca iti ofera toate conditiile de pregatire practica, atat pe simulator de zbor cat si pe aparate de zbor cu instructor.
La Scoala Superioara de Aviatie Civila sunt puse la dispozitia cursantilor toate facilitatile necesare si cele mai moderne aparate de zbor si performante simulatoare de zbor, iar orele teoretice si practice sunt organizate sub indrumarea celor mai buni specialisti.
Un alt criteriu important la alegerea unei scoli de aviatie il reprezinta lista de tarife pentru cursurile de pregatire a personalului navigant si nenavigant. Nu in ultimul rand trebuie sa verificati si flota de care dispune scoala de aviatie, pentru a te asigura ca vei invata tainele meseriei de pilot la mansa unor aparate de zbor moderne si performante.
Studiaza cu atentie conditiile de inscriere la scoala de aviatie si urmeaza cu seriozitate cursurile teoretice si orele de pregatire practica, pentru a decola cu succes spre inaltimile carierei de pilot de avion.