Vârsta maximă a unui pilot de avion: Ce pensie vei avea?

Aviation Academy » Vârsta maximă a unui pilot de avion: Ce pensie vei avea?

Care este cel mai mare vis al tău? Dacă și tu îți dorești să străbați lumea dintr-un capăt în altul, admirând cerul dintr-o altă perspectivă, înseamnă că meseria de pilot ți se potrivește mănușă. Nu e ușor să ajungi la manșa de control și vei vedea, pe parcursul acestui articol, că e necesar să obții o serie de certificări înainte de a transmite mult doritul mesaj „vă vorbește căpitanul”.

Deși vorbim despre un drum lung, care necesită multă muncă și implicare, o zi din viața unui pilot de avion înseamnă o nouă șansă de a trăi visul mult dorit. E o meserie potrivită doar pentru pasionați, doar pentru cei care pot lucra după un program special, cei care sunt pregătiți să ia cele mai bune decizii chiar și în condiții de stres.

Restricții de vârstă pentru a deveni pilot de avion

La modul general, ar trebui să știi că nu e niciodată prea târziu să faci ceea ce-ți place. Cu toate acestea, în aviație există anumite restricții de vârstă. Nu poți deveni pilot la 15 ani și nici nu poți practica această meserie după o anumită vârstă, atunci când organismul uman nu mai este atât de rezistent. Pentru cei care vor să se bucure cât mai mult timp de oportunitățile oferite de domeniul aviației, se recomandă înscrierea la un curs pentru pilot de avion imediat după împlinirea vârstei de 18 ani. Detaliem mai jos.

Care este vârsta minimă pentru a deveni pilot de avion?

Vârsta pilotului de avion este un subiect adesea discutat în rândul pasionaților. Te poți înscrie la cursuri încă de la 17 ani, în vederea obținerii licenței PPL – licență pentru avion privat. Piloții PPL sunt piloți certificați, care pot opera zboruri în scopuri recreative, fără a primi recompense financiare. Imediat după vârsta majoratului, atunci când deții și o diplomă de bacalaureat (necesară pentru dosarul de înscriere) poți începe cursurile pentru a obține licența ATPL – cea mai înaltă certificare din aviație.

Care este vârsta maximă pentru a deveni pilot de avion?

Sigur că poți face cursuri de pilotaj chiar și la 40 de ani, doar că trebuie să ai în vedere un aspect deosebit de important – obținerea certificatului medical. Pentru cursurile PPL, ai nevoie de un certificat medical clasa II, însă pentru a urma o carieră ca pilot de linie, ai nevoie de un certificat medical clasa I. În momentul de față, reorientarea în carieră nu mai este privită ca pe un moft, ci ca pe o reală șansă de câștiga bani dintr-o meserie practicată cu plăcere. Cu toate acestea, ar fi mult mai indicat să faci primii pași în aviație în tinerețe, atunci când poate implicațiile financiare și angajamentele familiale nu sunt atât de apăsătoare. Deși salariile pot fi foarte atractive, pentru început, va fi nevoie să scoți din buzunar o sumă frumușică.

În Uniunea Europeană, vârsta maximă a pilotului de avion este de 65 de ani. Cu toate acestea, piloții sănătoși, care îndeplinesc toate condițiile medicale, pot lucra în continuare pentru companiile aeriene, pe diferite alte posturi, precum inginer de zbor. De altfel, se pot reorienta, cu permisiunea angajatorilor, către zborurile cargo ori către zborurile private, atât timp cât au un certificat medical care atestă starea bună de sănătate. Asta înseamnă că poți ieși destul de târziu la pensie ca pilot de avion, dacă asta îți dorești.

Ce calificări sunt necesare și cât durează sa le obții?

Pentru a deveni pilot de avion, este necesar să ai o stare de sănătate foarte bună, să cunoști limba engleză, să faci față chiar și situațiilor limită și să comunici eficient. Drumul tău începe pe băncile școlii. Dacă visezi la o carieră militară, atunci te poți înscrie la cursurile pentru Forțele Aeriene, iar dacă îți dorești o carieră civilă, atunci îți poți depune dosarul la noi pe site. E important ca școala de pilotaj pe care o urmezi să fie recunoscută și acreditată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Cursurile includ atât ore de instruire teoretică, la sol, cât și practică. La finalul cursului, va trebui să acumulezi în jur de 220 de ore de zbor. O parte dintre acestea se pot efectua și în simulator. Cât despre conținutul cursurilor, trebuie să știi că variază în funcție de tipul de licență pentru care optezi.

Durata cursurilor poate varia de la 7 luni la 2 ani, perioadă la care putem adăuga și pregătirea suplimentară pentru examenul final. Se vor da o serie de teste și examene în cadrul școlii de aviație, dar la final, pentru a deveni pilot cu acte în regulă, va trebuie să obții licența de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Putem adăuga și cerințele speciale ale companiilor aeriene. Mulți angajatori au propriile programe de training, dar și propriile examene. Deci, putem adăuga câteva luni în plus la perioada de pregătire. Va fi un drum lung, dar și unul satisfăcător. Deși cursurile pot părea destul de costisitoare, salariul unui pilot de avion poate ajunge la câteva mii de Euro pe lună. O să detaliem mai jos.

Factori care influențează salariul și pensia unui pilot

Până să primești pensie de pilot, trebuie să muncești din greu, în așa fel încât să obții cel mai bun loc la manșa de control, într-o companie de top, care oferă salarii competitive. În cazul piloților militari, leafa lunară poate ajunge și la 16.000 RON, în funcție de nivelul la care se ajunge în carieră. În cazul piloților de linie, salariile variază de la o companie la alta. De exemplu, Wizz Air oferă salarii de până la 52.000 de Euro, în timp ce Norwegian oferă chiar și 108.000 de Euro. Factorii care influențează nivelul salarial țin atât de vechime, cât și de:

În mod evident, pentru a ieși la pensie ca pilot de avion comercial, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Cu cât contribuțiile din timpul salarizării au fost mai mari, cu atât pensia va fi mai frumușică. De regulă, contează vechimea în muncă, salariul și contribuțiile.

La final, trebuie să știi că salariul unui pilot  de avion este destul de mare, dat fiind faptul că responsabilitățile sunt uriașe, de la decolare  până la aterizare. Dacă adăugăm aici și costurile cu pregătirea, atunci sigur am cădea de comun acord – salariul pilotului este pe măsura efortului depus. Înscrie-te la cursuri și lasă-ți visurile să zboare!

Data articol: 21 mai 2024

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest