Vârsta maximă a unei stewardese: Ce pensie vei avea?

Aviation Academy » Vârsta maximă a unei stewardese: Ce pensie vei avea?

Sunt amabile, sunt deosebit de frumoase, mereu aranjate și au câte un zâmbet de oferit pentru fiecare pasager. Stewardesele sunt cele care se ocupă de siguranța și confortul celor care zboară cu companiile aeriene, fiind instruite pentru a face față cu calm chiar și celor mai complexe situații.

Îți dorești să-ți construiești o carieră la înălțime? Înseamnă că vrei să știi până când poți practica meseria de stewardesă. Există o vârstă minimă, impusă printre condițiile de angajare, dar și o vârstă până la care poți profesa. Află mai multe detalii din acest articol.

Până la ce vârstă poți să lucrezi ca stewardesă?

Înainte de a aplica pentru un post, e important să te antrenezi și să dobândești toate abilitățile de care ai nevoie pentru a practica această meserie cu ușurință, dar și pentru a face performanță. Trebuie să ai cel puțin 18 ani pentru a te înscrie la cursuri de stewardesă. Aceeași vârstă apare și pe lista cu condițiile de angajare la companiile aeriene din Europa. Dacă te interesează să lucrezi în Orient ori în SUA, vârsta minimă este de 21 de ani.

Vârsta maximă de angajare ca stewardesă

Dacă discuțiile în ceea ce privește vârsta minimă sunt clare și transparente, în ceea ce privește vârsta maximă a unui însoțitor de bord putem spune un singur lucru: nu există o cerință standard, una care să se aplice de către companiile aeriene, indiferent de poziția geografică. Cei care activează acum în industrie, sunt de părere că niciodată nu e prea târziu să faci ceva pentru visul tău. Prin urmare, până la 35 chiar 37 de ani poți avea șansa de a obține un loc în cadrul echipajului de bord, aceasta fiind vârsta maxima de angajare. Totuși, nu există limite oficiale în ceea ce privește această vârstă maximă. Angajatorii sunt mult mai interesați de abilitățile tale și de aspectul fizic.  

Vârsta de pensionare ca stewardesă

Vârsta medie până la care poți zbura este de 50 de ani, dar depinde foarte mult de țara în care activezi, de condiții legislative, dar și de starea ta fizică. Sunt persoane care aleg și au dreptul să-și continue cariera, dar și persoane care se orientează, după această vârstă ori mai devreme, către alternative la sol: instructor, dispecer sau o altă meserie în aeroport. La noi, se aplică legislația Uniunii Europene: după 20 de ani de zbor, poți să ieși la pensie chiar și la vârsta de 50 de ani. În cazul în care nu ai 20 de ani de activitate, se aplică legea pensiei generale. În orice caz, nu te obligă nimeni să-ți închei cariera la 50 de ani, însă condiția ta fizică va decide care va fi parcursul tău în următorii ani.

Salariul și pensia unei stewardese

Înainte de a discuta despre pensia stewardesei, trebuie să știi ce salariu are o stewardesă. Începem prin a-ți spune că există mai mulți factori care influențează salariul, anume:

În România, un salariu mediu depășește 3500 – 4000 de RON, la care se adaugă o sumă considerabilă, compusă din: diurnă, plata orelor de zbor, bonusuri pentru zborurile de noapte și comisioane din vânzările realizate în timpul zborului. La finalul carierei, pensia va fi calculată în funcție de contribuțiile tale la sistemul de pensii (stagiu de cotizare). Cu cât vei lucra mai mult, cu atât vei avea mai multe contribuții în sistem, iar pensia va fi mai mare. De altfel, venitul lunar va determina nivelul contribuțiilor în sistemul de pensii.

Pe final, îți reamintim că nu e niciodată prea târziu să faci primul pas către cariera mult visată. Ai mai multe șanse să ajungi la un interviu de angajare dacă ai sub 25 de ani, dar până la urmă, contează foarte mult care sunt abilitățile tale, cum te prezinți în fața viitorului angajator și ce ai de oferit. Cariera de stewardesă poate fi mai mult decât un vis. Înscrie-te la cursuri!

Data articol: 18 martie 2024

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest