Tipuri de avioane de pasageri: Clasificarea modelelor comerciale

Aviation Academy » Tipuri de avioane de pasageri: Clasificarea modelelor comerciale
avioane de pasageri

Călătorești des cu avionul? Înseamnă că pentru tine, fiecare destinație este o nouă oportunitate de a descoperi locuri și culturi noi. Aici ne-a adus evoluția din domeniul aviației. În doar câteva ore poți să ajungi într-o altă țară, departe de casă, respirând aer nou, savurând la maxim noi și noi experiențe. Dar te-ai întrebat vreodată cu ce model de aeronavă călătorești? Știai că există mai multe companii care produc diferite tipuri de avioane, iar acestea se pot clasifica în funcție de diferite criterii?

O astfel de lecție o poți primi încă din primele zile, dacă te înscrii la un curs de piloți de avion. De fapt, fiecare membru al echipajului deține vaste cunoștințe atât despre meteorologie și manevre de zbor, cât și despre tehnică și situații de urgență. Până când te decizi asupra noilor perspective de carieră, te invităm să descoperi mai multe detalii despre avioanele de pasageri.

Clasificarea avioanelor de pasageri

Pentru că am reușit deja să-ți stârnim interesul, cel mai probabil, te întrebi cu ce viteză zboară un avion de pasageri, care este numărul maxim de locuri al acestuia sau de câte motoare are nevoie pentru a zbura deasupra norilor. Ce-i drept, lumea aviației este fascinantă și nu este de mirare faptul că un curs pentru stewardesa a devenit atât de accesibil, dar mai ales ofertant pentru tot mai multe tinere care își doresc o carieră la înălțime. Dacă vrei și tu să ajungi deasupra norilor, atunci ar trebui să știi că, în general, avioanele se clasifică în funcție de diferite criterii. În acest articol, ne vom opri asupra distanței, capacității, sistemului de propulsie și specificațiile de motorizare.

Clasificarea modelelor comerciale după distanța parcursă

Îți amintești de zborul acela scurt pe ruta București – Timișoara? Înseamnă că nu ai uitat nici de zborul București – Canada, o experiență care te-a făcut să stai în avion circa 14 ore. Ei bine, modelele comerciale de avioane se clasifică în 3 categorii atunci când vine vorba de distanța parcursă:

interiorul unui avion pentru pasageri

Clasificarea modelelor comerciale din punct de vedere operațional

Avioanele se pot clasifica și din punct de vedere operațional. Astfel că există două mari categorii:

Clasificarea modelelor comerciale după sistemul de propulsie

O altă modalitate de a clasifica avioanele este aceea de a analiza sistemul de propulsie. În acest sene, există 3 categorii de aeronave:

Clasificarea modelelor comerciale după numărul de motoare

Majoritatea avioanelor de pasageri au două sau patru motoare, dar există și avioane cu un singur motor, folosite în alte scopuri, nu comerciale. Iată cum arată o scurtă clasificare:

Tipuri de avioane de pasageri

Știi cum devii pilot de avion? Te înscrii la un curs de specialitate, ești atent și acumulezi toate informațiile necesare pentru a opera aeronave și te pregătești, mai târziu, pentru primul tău interviu. Sigur că noi am sintetizat tot efortul pe care urmează să-l depui într-o singură frază. În realitate, va fi nevoie de multă muncă, perseverență și curaj. Pe parcursul perioadei în care vei studia domeniul aviației, vei descoperi că există doi mari producători care fabrică avioane de pasageri, respectiv: Boeing și Airbus. Pe de altă parte, la nivel mondial, nu există doar avioane Boeing sau Airbus, ci și alte modele, construite de alți producători, precum: Bombardier, Comac, Tupolev sau Embraer.

avion comercial

Cu ce aeronave operează marile companii aeriene?

Marile companii aeriene au flote compuse atât din avioane Boeing, cât și Airbus. Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, Boeing deținea monopol în acest sens, dar Airbus l-a prins din urmă și are reușit să-și câștige popularitatea mai ales datorită prețurilor competitive.

Dacă visezi să îți construiești o carieră în domeniul aviației, atunci te poți interesa cum devii stewardesa. Odată ce ai terminat cursurile și obții certificările necesare, îți poți depune CV-ul la companiile aeriene. Aici ai la dispoziție o mulțime de variante. British Airways, Lufthansa, Turkish Airlines, Air France sau Qatar Airways operează zboruri cu avioane de tip Airbus. Delta, American, LATAM sau Austrian Airlines operează zboruri cu avioane de tip Boeing. În general, Boeing și Airbus domină piața avioanelor de pasageri de linie, modelele fabricate de cele două regăsindu-se în aproximativ 99% din flotele companiilor aeriene din întreaga lume.

Diferența dintre avioanele Boeing și Airbus

Compania Boeing s-a înființat în anul 1916 și se ocupă cu fabricarea avioanelor civile și militare, fiind prezentă în peste 70 de țări. Airbus s-a înființat mai târziu, în anul 1970. Compania produce aproximativ jumătate din avioanele cu reacție din întreaga lume și este concurent direct pentru Boeing. Dacă ar fi să vorbim despre diferențele dintre avioanele produsele de cele două companii, identificarea acestora nu ar putea fi deloc ușoară. Multe dintre modele au forme și dimensiuni similare. În plus, pot exista mici diferențe chiar și între modele similare, dar de generație diferită, modele produse de aceeași companie. Iată două dintre avioanele speciale, modele cu care se mândresc Boeing și Airbus:

Așadar, viteza unui avion de pasageri, numărul de locuri, distanța pe care o poate parcurge și sistemul de propulsie poate fi diferit față de alte modele disponibile în flotele companiilor aeriene. Din acest motiv, există mai multe categorii cu caracteristicii diferite. Ești curios să afli mai multe? Atunci, te invităm să-ți construiești o carieră la înălțime!

Data articol: 23 august 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest