Cine a inventat primul avion: Istoria aviației
E foarte ușor să ajungi din România în orice punct de pe hartă. Din București, de exemplu, poți ateriza în aproximativ 2 ore și 20 de minute pe aeroportul din Milano și în 3 ore și 25 de minute pe aeroportul din Londra. Ceea ce azi este o realitate banală, în urmă cu mulți ani era doar un vis, unul măreț care a fost realizat cu greu, cu multă muncă și pasiune.
Azi ne putem bucura de un zbor de agrement deasupra orașului și tot azi putem cumpăra un bilet dus-întors către destinația preferată. Ne place să călătorim și să fim deasupra norilor, dar ceea ce este și mai interesant are legătură cu istoria. Dorința oamenilor de a inventa un mijloc de transport aerian își găsește începuturile în urmă cu 2000 de ani. Te-am făcut curios? Vrei să afli cine a inventat avionul? Atunci, te invităm să parcurgi acest articol până la final. Vei descoperi, în rândurile care urmează, câteva detalii impresionante despre istoria aviației.
Context istoric
Cei care nu au pilotat până acum, pot testa o astfel de experință într-un simulator de zbor. Vorbim despre o evoluție fascinantă la care cei care schițau primele aparate mai ușoare decât aerul nici măcar nu se gândeau. În China antică, Yuan Huangtou a construit „plutitorul zburător”, un zmeu cu care putea survola deasupra teritoriului inamic. De altfel, schițele lui Leonardo da Vinci arată dorința arzătoare a omului de a se deplasa în zbor.
Pionierii în domeniul aviației
O însemnătate aparte în istoria aviației o are George Cayley, cel care a reușit să formuleze principiile de bază ale aerodinamicii. Prin secolul XIX, acesta ajunsese la concluzia că pentru a realiza un zbor trebuie învinsă greutatea, dar și forța de rezistență aerodinamică. De asemenea, susținea că echilibrul și stabilitatea sunt elementele cheie pentru a menține aparatele de zbor pe cer. Tot el a propus ca următoarele schițe să folosească planul înclinat. Astfel, la începutul secolul XX, cercetările au demonstrat faptul că se poate construi un aparat de zbor mult mai greu decât aerul.
Frații Wright și primul avion motorizat
Primul avion din lume nu arăta precum aeronavele cu care suntem acum obișnuiți, ci unul de mici dimensiuni, dar care la acel moment era un vis devenit realitate. Istoric vorbind, Frații Wright (Orville și Wilbur) au dezvoltat primul lor aparat de zbor cu aripi fixe, iar în 1903, la 17 Decembrie au bifat primul zbor controlat, propulsat. Călătoria a durat doar 59 de secunde, timp în care cei doi au reușit să parcurgă o distanță de 260 de metri. Ceea ce nu știau frații Wright atunci era faptul că încercarea lor va rămâne o bucată importantă de istorie și va conduce la o realitate greu de imaginat la acele vremuri: existența mai multor tipuri de avioane de pasageri, aeronave de diferite dimensiuni, ce pot zbura ore întregi deasupra norilor.
Istoria aviației în România și în lume
Dacă te întrebi, cine a inventat avionul cu reacție, primul gând îți zboară la inginerul român Henri Coandă, dar istoria aviației îi pune la loc de cinste și pe Traian Vuia și Aurel Vlaicu.
În anul 1906, Traian Vuia a devenit primul om cunoscut la nivel mondial pentru zborul cu un aparat mai greu decât aerul. Avionul „Vuia 1” a realizat primul zbor efectiv autopropulsat din lume. Aparatul a zburat pe o distanță de 12 metri, devenind astfel subiect de primă pagină pentru marile gazete din Franța, Marea Britanie și Statele Unite. Jurnaliștii scriau atunci despre primul om din lume care a reușit să zboare cu propriul aparat, dotat cu sisteme de propulsie, decolare și aterizare.
În anul 1909, Aurel Vlaicu a construit primul său avion, numit „Vlaicu 1” cu care a efectuat primul zbor un an mai târziu. În 1911 a început să lucreze la al doilea avion. Cu acesta a reușit să obțină numeroase premii atât în țară, cât și în străinătate.
Curiozități des pre istoria aviației
Odată ce știi cine a inventat primul avion, s-ar putea să-ți dorești să afli și alte informații interesante despre aviație. Iată câteva curiozități:
- Prima femeie pilot din întreaga lume a fost Amelia Earhart;
- Prima femeie pilot din România a fost Elena Caragiani-Stoienescu;
- Primul zbor transcontinental din Statele Unite a avut loc în 1927 și a durat 33 de ore și 30 de minute;
- Cel mai mare avion după numărul de pasageri este Airbus A380;
- Traian Vuia a fost primul român care a obținut brevetul internațional de pilot.
Așadar, există numeroase discuții care fac referire la primele aparate de zbor, încercând să găsească un răspuns concret la întrebarea: „în ce an a fost inventat primul avion?”. Primul zbor controlat a fost efectuat în 1903 de către frații Wright, în timp ce în anul 1906, Traian Vuia a efectuat primul zbor autopropulsat cu un avion dotat cu aripi fixe. Cu toate acestea, istoria amintește de multe alte personalități care au contribuit la dezvoltarea aviației.