TOP 5 optiuni profesionale in domeniul aviatiei

Aviation Academy » TOP 5 optiuni profesionale in domeniul aviatiei
insotitor de zbor

Îți dorești o carieră în domeniul aviației? Mai bine nici că se putea! Astfel de meserii sunt foarte bine plătite, dar și respectate, la nivel mondial. Sigur, nu este tocmai ușor să activezi în acest domeniu, fie că vorbim despre cei care lucrează la sol sau despre cei care își desfășoară activitatea la înălțime. Este nevoie de foarte multă muncă, de studiu intens și de pasiune.

Importanța alegerii unei cariere în aviație potrivite pentru tine

Există numeroase oportunități în ceea ce privește alegerea carierei, iar domeniul aviației îți pune la dispoziție o mulțime de variante ofertante. Pe de altă parte, trebuie să ții cont de un aspect esențial: atunci când îți alegi o carieră, este bine să îți pui în valoare abilitățile. Astfel, fiecare zi de muncă va însemna o nouă oportunitate de a învăța lucruri noi, într-un mod firesc, care îți aduce satisfacție și împlinire profesională. În cele ce urmează, vei descoperi care sunt cele mai căutate 5 opțiuni profesionale in domeniul aviației.

Pilot de avion

Pilotul de avion este specializat în operarea aeronavelor, fiind responsabil de siguranța pasagerilor. Fie că vorbim despre pilotul de avion privat sau comercial, acesta are numeroase responsabilități, printre care:

Pregătirea și etapele necesare pentru a deveni pilot de avion

Un prim pas pe care trebui să-l faci spre a-ți urma visul este să te înscrii la un curs de pilot de avion. Asigură-te că ai bune cunoștințe de matematică și fizică, vorbești fluent limba engleză și ai o stare de sănătate bună. La curs, vei urma o serie de module teoretice și vei face cunoștință cu simulatorul de zbor. Dacă ești pasionat și îți dorești o carieră în aviație, examenul final nu ar trebui să fie o problemă. Reține doar că regulile sunt stricte, vorbind despre o meserie care implică responsabilitate și atenție sporită.

Oportunități de angajare și perspective de carieră

Vorbim despre cele mai bine plătite locuri de muncă în aviație și este de la sine înțeles că un salariu de pilot variază în funcție de experiență. Piloții cu vechime pot câștiga chiar și 100 000 de Euro pe an. De altfel, oportunitățile de angajare sunt numeroase. Dacă cei mai mulți cursanți visează la un job pentru o companie aeriană, trebuie să știi că există și ale variante, precum: aviație privată, instruire de zbor și chiar aviație militară.

Pilot de elicopter

O altă profesie foarte bine plătită este cea de pilot de elicopter. În funcție de industria în care activează, piloții pot îndeplini diferite sarcini, având o serie de responsabilități, printre care:

Pregătirea și etapele necesare pentru a deveni pilot de elicopter

Sigur că ai nevoie de o licență pentru a pilota un elicopter. Astfel, va trebui să te înscrii la un curs de pilot de elicopter. Costurile pot varia în funcție de calificările pe care dorești să le obții, dar vestea cea bună este că te poți înscrie de la vârsta de 16 ani. Este necesar să cunoști limba engleză și să fii apt din punct de vedere medical.

Oportunități de angajare și perspective de carieră

Odată ce ai obținut licența de pilot de elicopter, ai la dispoziție numeroase opțiuni de angajare. Astfel, piloții de elicopter pot lucra în industrii, precum: turism, agricultură, mass-media, operațiuni de salvare etc.

pilot de elicopter

Însoțitor de zbor

O altă meserie la care visează tinerele femei din întreaga lume este cea de stewardesă. Pe de altă parte, această profesie este dedicată și bărbaților și implică numeroase responsabilități: de la întâmpinarea pasagerilor și indicarea locurilor acestora, până la gestionarea situațiilor de urgență și comunicarea cu întreaga echipă. În plus, fiecare moment trebuie tratat cu seriozitate, dar și cu zâmbetul pe buze. Pasagerii vor să vadă o față prietenoasă, gata să le ofere ajutorul de care au nevoie.

Pregătirea și etapele necesare pentru a deveni însoțitor de zbor

Faptul că poți călători în lumea largă, fiind recompensat cu un salariu atractiv este un aspect atractiv, atât pentru viitorii însoțitori de zbor, cât și pentru ceilalți membri ai echipajului. Pe de altă parte, pentru a ajunge în acest punct al cariere tale, este nevoie de multă muncă, responsabilitate, dar și pasiune. Un prim pas pe care ar trebui să-l faci este să te înscrii la curs de însoțitor de zbor. După finalizarea tuturor modulelor, vei susține un examen, în urma căruia vei obține certificarea necesară pentru a face următorul pas în carieră: interviul de angajare.

Oportunități de angajare și perspective de carieră

Trebuie să știi că marile companii aeriene, dar și companiile charter ori cele private angajează în mod constant persoane pentru o astfel de poziție. În plus, există și posibilitatea de a avansa în carieră, pentru un post de șef de cabină, de exemplu. Dacă cerințele generale pentru stewardese țin de aspect fizic, comunicare și limba engleză, pentru a-ți mări șansele de promovare, ar fi indicat să înveți și alte limbi străine.

Controlor de trafic aerian

Controlorul de trafic aerian are un rol esențial în bunul mers al aeronavelor. El monitorizează traficul aerian și ghidează piloții pe tot parcursul zborului, încă de la decolare și până la aterizare. Nu este o meserie ușoară, atenția și concentrarea fiind principalele calități ale celor care activează în această meserie. Printre principalele responsabilități ale controlorului de trafic aerian putem aminti:

Pregătirea și etapele necesare pentru a deveni controlor de trafic aerian

Un prim pas pe care trebuie să-l faci pentru a-ți construi o carieră în domeniul aviației este să te înscrii la un curs de specializare. În cazul de față, prețul pentru perioada de formare este de aproximativ 5 900 de Euro, dar salariul unui controlor de trafic aerian poate ajunge și la 15 000 de lei în România.

Oportunități de angajare și perspective de carieră

Vorbind, despre perspectivele de carieră, este clar că salariile în acest domeniu sunt competitive. În plus, ai posibilitatea de a lucra în diferite țări, dar și să avansezi în funcții de conducere. Totuși, pentru a ajunge la acest nivel, va fi nevoie de multă muncă și perseverență. Ești pregătit?

controlor de trafic

Personal tehnic: Mecanic în aviație

Să fii mecanic în aviație înseamnă să ai abilitățile necesare pentru a efectua lucrări de întreținere pentru aeronave și componentele acestora. Vorbim despre verificări periodice și alte revizii necesare pentru ca aeronavele să îndeplinească toate standardele de siguranță.

Formare și calificări necesare

Mecanicul în aviație trebuie să cunoască foarte bine documentația, regulile și procedurile de siguranță pe care trebuie să le respecte în timpul realizării lucrărilor de mentenanță sau reparație. Astfel, cursurile pentru personalul tehnic reprezintă primul pas de plecare în această carieră. Pentru a te înscrie la un astfel de program, ar trebui să te asiguri că ai vârsta minimă de 16 ani și să deții o serie de competențe informatice, dar și cunoștințe matematice.

Oportunități de angajare și perspective de carieră

De altfel, este interesant să știi că există o cerere destul de mare pentru profesioniști în acest domeniu, ceea ce înseamnă că oportunitățile de angajare sunt chiar numeroase. Îți poți îndrepta atenția către un job pentru o companie aeriană sau pentru baze de mentenanță ori ateliere de reparație.

Așadar, acestea sunt cele mai căutate locuri de muncă în aviație. Vorbim despre 5 profesii bine plătite, dar care implică efort și responsabilitate. Dacă îți dorești și tu o carieră în acest domeniu, atunci ar trebui să te înscrii cât mai rapid la un curs de specializare.

Data articol: 30 mai 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest