TOP 5 opțiuni profesionale ca pilot de avion

Aviation Academy » TOP 5 opțiuni profesionale ca pilot de avion
optiuni profesionale in domeniul aviatiei

Meseria de pilot de avion este deosebit de ofertantă pentru tinerii care visează la o carieră cu numeroase oportunități de creștere, dar și cu recompense financiare remarcabile. Pilotul este cel care conduce aeronava și care are responsabilitatea de a lua decizii rapide, chiar și în situații de urgență. Astfel, profesia de pilot de avion vine cu un set de riscuri, dar și cu numeroase provocări.

Pentru că industria este în plin proces de creștere, nevoia constată de profesioniști face ca tot mai mulți tineri să urmeze diferite cursuri pentru pilot de avion. Oportunitățile de carieră sunt numeroase, dar și programul de lucru este unul extrem de riguros. Crezi că îi poți face față? Atunci, te invităm să citești acest articol. În cele ce urmează, vei descoperi care sunt cele mai ofertante meserii ca pilot de avion.

Opțiunea 1: Pilot de linie / zboruri comerciale

Una dintre cele mai cunoscute, dar și mult dorite profesii în domeniul aviației este aceea de pilot de linie sau pilot pentru zborurile comerciale. În acest sens, pilotul este responsabil de zboruri sigure pentru pasageri sau mărfuri.

Rolul și responsabilitățile unui pilot de linie

Visezi și tu la o carieră în domeniul aviației? Iată care sunt principalele responsabilități ale unui pilot de linie:

Cerințele de educație și formare pentru a deveni pilot de linie

Există numeroase opțiuni profesionale ca pilot de avion, dar este de la sine înțeles că înainte de a urca la manșa aeronavei, va trebui să treci printr-un amplu proces de pregătire. Școlile de aviație primesc cu brațele deschise toți cursanții dornici să-și creioneze propriul drum deasupra norilor. Astfel, cursul PPLA poate fi un prim pas spre o carieră de succes. Apoi, ai la dispoziție și alte opțiuni, precum ATPL Modular sau ATPL Integrat.

Oricare ar fi decizia ta, trebuie să știi că fiecare program de formare cuprinde atât ore de pregătire teoretică, cât și cursuri de instructaj practic într-un simulator de zbor. Pentru a începe procesul de formare este important să ai o stare bună de sănătate, să cunoști la perfecție limba engleză și să ai vârsta minima de 17 ani.

Avantajele și provocările acestei opțiuni profesionale

Dacă nu ți-ai dat seama până acum, meseria de pilot de linie îți aduce numeroase avantaje atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Iată câteva dintre acestea:

Salarii și perspective de angajare în industria aeriană

Sigur că salariul joacă un rol important în orice profesie, mai ales în cazul de față. Cererea pentru piloții de linie este în continuă creștere, iar recompensele financiare sunt pe măsura așteptărilor. Află, în continuare, unde te poți angaja ca pilot de avion și ce salariu poți primi, în funcție de experiență și responsabilități. Concret, după mulți ani de muncă poți încasa chiar și un salariu de 100.000 de euro pe an, lucrând pentru o companie de top, precum: Lufthansa, Easyjet, KLM, Emirates sau Condor. De altfel, în industrie există numeroase companii aeriene care oferă recompense financiare motivante, formate din: salariu de bază, bonusuri, plata orelor pentru zbor și alte reduceri de angajat. În topul opțiunilor de angajare se află și Qatar Airways, Wizz Air, Turkish Airlines și British Airways.

unde te poti angaja ca pilot de avion

Opțiunea 2: Pilot pentru zboruri private

De la pasiune la profesie este doar un mic pas pentru cei care își doresc să lucreze în domeniul aviației. Încă de întrebi ce poți face după ce termini cursul de pilot de avion? Îți poți îndrepta atenția către zborurile private. Cariera de pilot pentru zboruri private nu are legătură cu aeronavele comerciale, ci implică operarea avioanelor particulare. Vorbim despre o meserie ce îți poate aduce numeroase avantaje, dar și o serie de responsabilități, aceleași despre care vorbeam mai sus, în cadrul rolului pilotului de linie.

Este important să știi că există mai multe tipuri de licențe pentru piloții de avion, iar în acest caz ar trebui să îți îndrepți atenția asupra programelor de pregătire PPL sau ATPL. Odată angajat, salariul poate varia în funcție de nivelul de experiență, categoria avionului, locație, tipul contractului de muncă etc. În mare, un pilot de avion privat poate câștiga între 50.000 și 150.000 de dolari în fiecare an, dacă muncește intens.

Opțiunea 3: Pilot militar

Știi care este cea mai ofertantă meserie ca pilot de avion? Aceea care îți aduce împlinire, mai ales din punct de vedere personal. O carieră militară este o altă opțiune pentru tinerii dornici să facă performanță la înălțime. Armata României caută constant forță de muncă, iar salariul unui pilot militar poate ajunge chiar și la 16.000 de lei. Pilotul militar va fi instruit intens pentru a executa misiunile, în timp ce se ocupă de siguranța zborului și asigură comunicare cu membrii echipei. Astfel, procesul de învățare nu se va termina niciodată, pilotul militar fiind instruit constant.

Opțiunea 4: Pilot de avion agricol

Meseria de pilot de avion îți oferă numeroase oportunități de angajare, chiar și în agricultură. Astfel, pilotul de avion agricol operează avioane speciale pentru aplicarea substanțelor chimice, cu scopul de a proteja culturile, dar și de a crește producția. Cererea pentru persoane calificate în acest domeniu este foarte mare, ceea ce înseamnă că există numeroase oportunități de angajare. Reține că pentru a ajunge pilot agricol, trebuie să deții o licență de pilot privat și să participi la o amplă pregătire în domeniul agriculturii.

pilot de avion agricol

Opțiunea 5: Instructor de zbor

Următorul pas în cariera de pilot de avion poate fi cea de instructor de zbor. Pentru unii oameni, este absolut fascinant să poată oferi noilor generații toate cunoștințele pe care le-au dobândit în acest domeniu. Instructorii de zbor pot forma cursanții școlilor de aviație sau pot contribui la dezvoltarea abilităților piloților care activează deja în câmpul muncii. Aceștia sunt la curent cu toate normele de siguranță și cunosc reglementările în vigoare, în așa fel încât să ofere tinerilor cursanți informații corecte și precise.

Concluzionând, cariera de pilot de avion este una dintre cele mai frumoase și dorite la nivel mondial. Aceasta vine la pachet cu numeroase responsabilități, dar și cu o serie de avantaje demne de luat în calcul. Ție care opțiune profesională ți se potrivește?

Data articol: 26 iunie 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest