Salariul controlorului de trafic aerian: Cat poți câștiga?

Aviation Academy » Salariul controlorului de trafic aerian: Cat poți câștiga?
Salariul controlorului de trafic aerian

Fiecare meserie are frumusețea ei, dar trebuie să recunoaștem că unele reușesc să-ți taie răsuflarea doar când te gândești dacă ai putea sau nu să faci și tu acest lucru aproape zilnic, pentru o viață întreagă. Desigur, astfel de meserii implică multă pregătire, voință și o responsabilitate enormă, iar cel mai bun exemplu în acest caz vine din lumea aviației.

Controlorul de trafic aerian este persoana care monitorizează deplasarea avioanelor și se asigură că atât decolările, dar și aterizările aeronavelor se realizează în cele mai bune condiții. De altfel, fiecare zi de muncă vine și cu multe alte responsabilități pentru persoanele care activează în domeniu, responsabilități pe care le vei descoperi în acest articol. Mulți tineri visează la o carieră impresionantă în acest domeniu, mai ales că salariile sunt promițătoare. Te-ai întrebat vreodată cât câștigă un controlor de trafic aerian? Un lucru este cert, salariile sunt destul de mari, dar trebuie să știi că nu poți intra în lumea aviației peste noapte. În plus, veniturile lunare diferă și ele în funcție de anumite criterii.

Responsabilitățile controlorului de trafic aerian

Până să discutăm despre salarii, trebuie să știi ce face un controlor de trafic aerian în fiecare zi de lucru. Astfel, acesta își desfășoară activitatea în turnul de control al aeroportului pentru care activează. El are în grijă deplasarea, decolarea și aterizarea în condiții optime a tuturor avioanelor și altor vehicule de zbor, fiind permanent în contact cu piloții și alți membri ai echipajelor aeronavelor, dar și cu persoanele ce au diferite responsabilități la sol. Pentru că el supraveghează spațiul aerian, o altă sarcină zilnică este verificarea și transmiterea condițiilor meteorologice către membrii echipajelor. Această sarcină, dar și celelalte presupun o bună capacitate de concentrare, rezistență la stres, excelente abilități de comunicare, dar și atenție la detalii.

Care sunt cerințele pentru angajare

De altfel, până a ajunge să primești un salariu lunar, va trebui să treci testul angajării. Vorbim despre o meserie provocatoare, dar și solicitantă în același timp. Astfel, există câteva reguli esențiale pe care trebuie să le îndeplinești înainte de a aplica pentru un astfel de post. Pe lângă abilitățile de comunicare, abilitățile cognitive, dar și cunoștințele solide în utilizarea echipamentelor speciale, viitorul controlor de trafic aerian are nevoie de o certificare a Administrației Aviației Federale (FAA) pentru controlul traficului aerian, de diplomă de bacalaureat și, în mod evident, de o condiție fizică excelentă. În acest sens, un prim pas către cariera mult visată este participarea la un curs controlor de trafic aerian. Pentru a te înscrie, este necesar să ai vârsta minimă de 18 ani, să ai diplomă de bacalaureat și să cunoști limba engleză la nivelul B2. Timp de 13 săptămâni, vei acumula experiențe teoretice despre diferite subiecte, precum: meteorologie, legislație, echipamente, navigare etc. Apoi, vei avea parte de o experiență inedită – 10 zile de practică în simulator. De altfel, pentru a primi licența CTA stagiar, va fi necesar să urmezi și un curs de calificare pentru ramura care te interesează, respectiv: ADI (turn de control), APS (supravegherea apropierii) si ACS (supravegherea zonei terminale de control).

Salariul controlorului de trafic aerian

Acum știi care sunt cerințele de angajare, ceea ce înseamnă ca ar trebui să începi să-ți conturezi o idee cu privire la salariul unui controlor trafic aerian. Probabil că e destul de intuitiv faptul că nivelul salariului poate să difere în funcție de experiență, locație, dar și de alte criterii pe care orice angajator le poate stabili. În linii mari, în România, un astfel de job îți poate asigura un venit lunar între 4.775 lei și 15.053 lei. Pe de altă parte, există locuri în care această meserie este plătită mult mai bine:

Este clar ca acest domeniu îți oferă numeroase avantaje, vorbind în mod special despre oportunitățile de avansare și confortul financiar. De altfel, e interesant să afli și ce salariu poți avea ca pilot de avion sau ce salariu poți avea ca însoțitor de zbor (stewardesa). Astfel, lumea aviației este dedicată celor responsabili, capabili și implicați, oameni care sunt recompensați pe măsura efortului depus.

Salariul controlorului de trafic

Factorii care influențează salariul controlorului de trafic aerian

E de la sine înțeles că în orice domeniu, factorii care influențează nivelul salarial țin de educație, experiență și, de cele mai multe ori, de locația în care activezi. Astfel, un controlor de trafic aerian cu experiență va câștiga mult mai mult față de un începător, dar nu înseamnă că cel din urmă nu va reuși să ajungă cândva la aceeași performanță. După cum ai observat mai sus, salariile sunt diferite și în funcție de țară sau continent. În plus, e clar că educația are un rol cheie în formarea profesioniștilor.

Tendințe și perspective de carieră. Ești pregătit?

Acum știi cât este salariul unui controlor trafic aerian in România, dar ești pregătit să afli care sunt tendințele și perspectivele de carieră în acest domeniu? Surprinzător sau nu, cererea pentru oameni specializați în controlul traficului aerian este în continuă creștere, ceea ce înseamnă că oportunitățile salariale sunt din ce în ce mai mari pentru cei care reușesc să facă performanță. În Europa, de exemplu, salariul mediu este de aproximativ 60.000 de euro pe an și poate crește odată cu oportunitățile de avansare într-o funcție de conducere.

Așadar, salariul controlorului de trafic aerian poate fi negociat în funcție de experiență, educație și locație. E clar că poate diferi destul de mult de la o țară la alta, dar, în esență, este indicat de nivelul de performanță și este echivalent cu responsabilitățile pe care o astfel de persoană le are de îndeplinit în fiecare zi. Nu este o muncă ușoară, ci implică o mare capacitate de concentrare, focus pe detalii și bune abilități de comunicare.

Data articol: 28 aprilie 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest