Planificarea carierei în aviație: Cum te pregătești din timp

Aviation Academy » Planificarea carierei în aviație: Cum te pregătești din timp
cariera in aviatie

Se spune că fiecare om are propria menire, iar cine nu a găsit încă acea cheie magică a succesului, ar trebui să caute în continuare. O carieră se construiește pas cu pas, detaliu cu detaliu, nu peste noapte și nici cât ai pocni din degete. În aviație, de exemplu, ai nevoie de pasiune, dorință, curaj, devotament, integritate și curiozitate. Îți dorești să-ți planifici viitorul din timp? Află, din rândurile următoare, cum te pregătești pentru o carieră în aviație.

Importanța planificării carierei în aviație

Orice tânăr dornic să facă performanță în aviație va trece prin mai multe etape. De ce? Pentru că în acest domeniu nu este importantă doar pasiunea pentru zbor, ci și siguranța pasagerilor. Dacă și tu vrei să-ți clădești o carieră în domeniul aviației, trebuie să știi de la început că numărul aspiranților depășește anual numărul job-urilor disponibile. Competiția este destul de mare, iar secretul succesului constă în planificare.

Pregătirea carierei în aviație – pas cu pas

Înainte de a începe drumul către o carieră de succes, este absolut esențial să te analizezi pe tine. Ce-ți place să faci? Cât de comunicativ ești? Ce știi despre aviație? De unde a apărut această dorință? După ce găsești un răspuns la toate aceste întrebări, poți începe să faci eforturi pentru a transforma visul în realitate.

Alege rolul preferat

Știi deja că există destul de multe opțiuni profesionale in domeniul aviației, iar pentru a face performanță nu trebuie să le bifezi pe toate, ci să excelezi pe un singur rol. Poate vrei să devii pilot de avion, instructor de zbor, pilot de elicopter, însoțitor de zbor, controlor de trafic aerian, mecanic în aviație sau agent de securitate aeroportuară. Care este cariera potrivită personalității tale? Oare ce te-ar face să privești fiecare zi de lucru ca pe o nouă experiență memorabilă?

planificarea carierei in aviatie

Informează-te

Ai bifat deja primul pas în pregătirea carierei în aviație? Odată ce știi care este rolul potrivit pentru tine, urmează etapa în care te informezi. Cercetează totul și află cât mai multe detalii despre industrie, despre noile reglementări, despre statisticile privind locurile de muncă, despre oportunități, brevete, cursuri disponibile și tarifele acestora. Ai toate informațiile pe telefon. Trebuie doar să cauți ceea ce te interesează.

Alege cursul care ți se potrivește

Dacă intenționezi să-ți construiești o carieră în aviație, va trebui să urmezi un program intens de formare. Un curs pentru pilot de avion, de exemplu, cuprinde o serie de module – ore de pregătire teoretică, practică în simulator și ore de zbor, efectuate alături de instructori profesioniști, pregătiți să învețe tinerii cum să-și construiască o carieră deasupra norilor, acolo unde nici măcar cerul nu este limita.

E important să alegi programul de formare care ți se potrivește, iar la Aviation Academy ai oportunitatea de a urma un curs potrivit abilităților tale. Dacă ești o fire comunicativă, prietenoasă și responsabilă, o persoană cu zâmbetul pe buze, gata să-i ajute pe toți cei din jur, te poți înscrie la un curs pentru însoțitor de bord. Există și alte cursuri la care te poți înscrie, precum: cursuri pentru controlor de trafic aerian, pilot de elicopter, personal tehnic, dispecer operațiuni de zbor, securitate aeroportuară, curs de RTF etc.

Obține certificarea necesară

În funcție de rolul care ți se potrivește, cursurile de formare pot dura de la câteva luni, la câțiva ani. În tot acest timp, e important să asimilezi cât mai multe informații, să fii deschis către tot ceea ce acest domeniu îți oferă, să fii curios și dornic de autodepășire. La final, urmează o altă etapă, una dintre cele mai importante în planificarea carierei: obținerea cerificărilor necesare pentru a activa în industrie. Să presupunem că îți dorești să străbați lumea chiar de la manșa aeronavei. Cum există mai multe tipuri de licențe pentru piloții de avion, există și mai multe tipuri de cursuri. După finalizarea etapei de formare, va trebui să obții licența de pilot de la Autoritatea Aeronautică Civilă. De aici, urmează un spectacol de emoții și trăiri intense.

Pregătește-te pentru interviu

Înainte de a aplica la job-urile din domeniu, este absolut necesar să îți realizezi un CV. Poți cere ajutor oamenilor pe care îi întâlnești în perioada de formare. Așa îți va fi mult mai ușor să înveți cum să punctezi detaliile esențiale. Redactează-l în engleză și asigură-te că ai și câteva fotografii recente. De regulă, companiile aeriene recrutează anual tineri din țara noastră, iar întregul proces se desfășoară în mai multe etape, prima fiind cea în care candidații încarcă CV-ul chiar în secțiunea dedicată din site-ul acestora.

cariera aviatie

Fă-te cunoscut în rândul profesioniștilor

E important să-ți creezi o rețea de contacte chiar din timpul etapei de pregătire. Industria are nevoie de oameni comunicativi, prietenoși și gata să facă performanță, iar social media te poate ajuta mult în acest sens. Poți lua în calcul și voluntariatul, atunci când este cazul, chiar dacă va fi nevoie de tine pe alte poziții. Așa te vei face cunoscut.

Rămâi conectat cu noutățile

Citește bloguri de specialitate, ascultă podcasturi și rămâi conectat cu tot ceea ce se întâmplă în domeniu. Să fii informat și să-ți dorești tot timpul să te autodepășești este un must în industria aviației. În meseria de pilot de avion, de exemplu, procesul de învățare nu se termină după obținerea licenței de zbor. Piloții participă constant la cursuri și module de pregătire pentru a-și îmbunătăți abilitățile și tehnica de zbor. Găsește o modalitate prin care îți poți îmbunătăți cunoștințele!

Ai grijă de sănătatea ta

Dacă un pilot de avion își pierde certificatul medical, va fi obligat să rămână la sol. Nu e ușor să petreci ore în șir deasupra norilor, iar această regulă se aplică și în meseria de stewardesă. Sănătatea este importantă pentru a-ți putea rezolva sarcinile cu succes. Din acest motiv, cei care au ajuns deja să facă performanță îți vor recomanda să ai grijă de tine, să mănânci mai sănătos, să te odihnești și să faci exerciții fizice în mod regulat.

În cele din urmă, e important să-ți urmezi visul și să faci ceva concret în fiecare zi. Orice pas e important, orice pas te va conduce către succes. Crezi că ești pregătit?

Data articol: 16 ianuarie 2024

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest