Pași esențiali pentru a deveni pilot de avion comercial

Aviation Academy » Pași esențiali pentru a deveni pilot de avion comercial
pilot de avion comercial

Bun venit la bord! Aici căpitanul. Dacă aceste cuvinte au reușit să-ți stârnească emoție, înseamnă că este timpul să-ți urmezi visul. Profesia de pilot îți poate schimba total parcursul profesional și te poate conduce în călătoria vieții tale – o viață stabilă, cu o conduită aparte și cu numeroase oportunități de dezvoltare. Descoperă, în rândurile următoare, care sunt pașii pentru a deveni pilot de avion comercial.

Ce face un pilot de avion comercial?

Un pilot de avion comercial operează zboruri în scopuri comerciale, fiind licențiat pentru transportul comercial de pasageri sau mărfuri. Printre principalele responsabilități ale acestuia, putem enumera: pregătirea zborului, controlul aeronavei și securitatea pasagerilor.

Cum poți deveni pilot de avion comercial?

Atât în țară, cât și în străinătate există destul de multe job-uri pentru piloții comerciali, ceea ce înseamnă că este loc pentru toată lumea. Pe de altă parte, vorbim despre un domeniu cu reguli bine trasate, un domeniu în care activează doar profesioniștii și cei care își doresc să se autodepășească. Ești pregătit? Primul pas pe care ar trebui să-l faci pentru a-ți transforma visul în realitate este să te înscrii la un curs pentru pilot de avion.

Aptitudini

Înainte de a merge mai departe, trebuie să știi că există o serie de cerințe, pe care orice pilot de avion comercial trebuie să le îndeplinească. Vrei să activezi în domeniu? Asigură-te că bifezi toate aptitudinile de mai jos:

piloti de avion

Cerințe educaționale

Orice pilot trece printr-o perioadă intensă de pregătire pentru a-și obține licența de pilotaj. Fără aceasta nu poate activa în domeniu. Sigur că există mai multe tipuri de licențe pentru piloții de avion. Astfel că, pe lângă licența CPL (licența de pilot comercial) poți avea în vedere și licența PPL (licența de pilot privat) sau licența ATPL (licența de pilot de linie).

Licența PPL îți permite să pilotezi avioane de mici dimensiuni, doar în scopuri private. Îți poți desfășura activitatea pe orice avion cu monomotor cu piston care nu realizează zboruri comerciale.

Licența ATPL este considerată cea mai înaltă calificare pentru piloții profesioniști și îți poate oferi două alternative – ATPL integrat și ATPL modular:

Diferența dintre un pilot de linie si pilot un comercial de avion are în vedere calificarea obținută, dar și perspectivele de carieră. Dacă îți dorești să ajungi, la propriu, cât mai sus, trebuie să obții o certificare cât mai înaltă. Astfel, vei avea un mare avantaj competitiv în fața celorlalți candidați.

Costuri

În general, costurile variază de la o specializare la alta, dar și în funcție de preferințe. De exemplu, mulți preferă să înceapă călătoria spre visul măreț cu pași mărunți. Astfel că, pentru început, se înscriu la un curs pentru pilot privat, care pornește de la 8.305 Euro.

Odată ce prinzi încredere în propriile forțe, este mult mai ușor să alegi între ATPL integrat și ATPL modular. Costurile vor crește, la fel și nevoia ta de a experimenta și de a evolua constant.

Aplicarea pentru locurile de muncă

De menționat este și faptul că, după finalizarea cursurilor, trebuie să obții licența de pilot de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Apoi, urmează etapa în care aplici pentru diferite job-uri. Este important să fii deschis, tot timpul conectat cu lumea din care vrei să faci parte. Doar așa vei ajunge în locul potrivit, la momentul potrivit.

Antrenament continuu

Spuneam mai sus că există mai multe tipuri de licențe pentru piloții de avion și că pentru a-ți asigura un viitor strălucit, este indicat să obții o calificare cât mai înaltă. Tot aici am putea discuta și despre antrenament. Nu este suficient să te pregătești doar la cursurile de formare. Odată ce obții licența de zbor, antrenamentul continuu trebuie să facă parte din lista cu priorități.

pilot comercial

Care este salariul unui pilot de avion comercial?

Acum știi cum să devii pilot, ceea ce înseamnă că putem discuta și despre recompensele financiare. Este drept că efortul este destul de mare în perioada de pregătire, dar suma investită în viitorul tău îți va oferi șansa de a activa într-un domeniu fascinant, aproape sau ceva mai departe de casă. În linii mari, un pilot poate câștiga 6000 și 8000 de Euro lunar, dar suma poate varia considerabil în funcție de angajator, dar și de poziția geografică. Uite un exemplu: un pilot comercial din Virginia câștigă aproape 85.000 de dolari pe an, în timp ce un pilot comercial din New Hampshire ajunge la un cumul anual de 113.000 de dolari pe an. Pentru a atinge un confort financiar, este important să cunoști și alte aspecte, precum:

Concluzionând, pentru a deveni pilot de avion comercial, trebuie să deții o licență de zbor, să ai o bună capacitate de concentrare, să-ți dorești să evoluezi constant și să nu spui „nu” provocărilor. Primii pași se fac în cadrul cursurilor de formare. Apoi, ai cale liberă către succes, doar dacă rămâi concentrat la traseu. Crezi că această descriere ți se potrivește mănușă? Fixează-ți centura de siguranță și pregătește-te pentru zboruri fără turbulențe!

Data articol: 20 decembrie 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest