O zi din viața unui controlor de trafic aerian

Aviation Academy » O zi din viața unui controlor de trafic aerian
turn controlor de trafic aerian

Fiecare profesie are frumusețea ei, mai ales dacă ne referim la aviație. Deși ne-am obișnuit cu destul de multe informații despre stewardese și piloți, foarte puțini sunt cei care știu cum arată o zi din viața unui control de trafic aerian. Mulți spun că acestă profesie este una dintre cele mai solicitante, de aici și nivelul salarial la care poate ajunge un controlor cu vechime.

Crezi că este ușor să rămâi cu picioarele pe pământ, dar să ghidezi cu precizie și responsabilitate mijloacele de transport aerian? Pe umerii unui controlor de trafic aerian stă o mare responsabilitate. Acesta trebuie să comunice eficient cu piloții și să transmită în timp util informații cu privire la tronsoanele de zbor, condiții meteorologice, situații de urgență etc. Te-am făcut curios? În rândurile următoare, vei descoperi cum decurge o zi din viata unui controlor de trafic aerian, dar și care sunt calitățile și studiile necesare pentru a ocupa o astfel de funcție în aviație.

Prezentarea generală a profesiei de controlor de trafic aerian

Controlorul de trafic aerian coordonează activitatea aeronavelor, de la decolare până la aterizare, dirijând sute de avioane pe zi. Fiecare secundă petrecută la lucru este importantă, mai ales că în turnul de control, timpul capătă o altă noțiune. Cel care ocupă o astfel de funcție nu se poate gândi la lista de cumpărături pentru acasă și nici la viitoarea vacanță. Fiecare secundă este prețioasă, iar o mișcare greșită poate pune în pericol sute de vieți.

Rolul controlorului de trafic aerian

Sigur că salariul unui controlor de trafic aerian este unul tentant pentru orice tânăr care visează la o carieră prosperă, dar trebuie să luăm în calcul faptul că o astfel de profesie implică devotament, seriozitate, concentrare și atenție. Nu există scuze pentru a ajunge mai târziu la serviciu și nici pentru a sta cu 10 minute în plus la masă, responsabilitatea fiind cuvântul care definește perfect această profesie.

Controlorii se împart în două categorii: cei care se ocupă de ghidarea aeronavelor pe radar și cei care se ocupă de ghidarea aeronavelor la decolare și aterizare. Controlul la sol implică gestionarea mișcărilor exacte pe pistă, iar controlul în zbor implică monitorizarea aeronavelor în zbor – ajustarea direcției, altitudinii, informarea cu privire la condițiile meteorologice nefavorabile etc.

Competențe și calități necesare

Controlorii de trafic aerian trebuie să găsească cele mai bune soluții în situații de urgență și să caute resursele necesare pentru a gestiona situațiile stresate cu succes. Ei au capacitatea de a lua cele mai bune decizii corecte sub presiune. Pentru a face față cerințelor complexe, aceștia trebuie să îndeplinească și alte calități, precum:

De altfel, controlorii de trafic aerian vorbesc limba engleză la perfecție, au cunoștințe solide de matematică, sunt bine instruiți din punct de vedere tehnic și dirijează traficul aerian cu precizie.

competente controlor de trafic aerian

Formare și pregătire

Dacă îndeplinești toate calitățile menționate mai sus și visezi la o carieră într-un domeniu absolut fascinant, te poți înscrie la un curs de control de trafic aerian. Programele de formare în vederea obținerii certificărilor necesare pentru a deveni un controlor cu acte în regulă sunt riguroase și implică o serie de module teoretice, dar și practice. În plus, perfecționarea abilităților este o regulă de aur în această profesie. Controlorii participă frecvent la cursuri pentru a-și îmbunătăți competențele, antrenându-se pentru cele mai complexe și obositoare scenarii.

Rutina zilnică a unui controlor de trafic aerian

Activitate ghidată de presiunea secundelor – așa putem defini rutina zilnică a unui controlor de trafic aerian. O astfel de meserie se potrivește celor care își stăpânesc foarte bine emoțiile, celor care sunt antrenați să găsească soluții chiar și în cele mai complexe situații.

Programul unui controlor de trafic aerian

Programul de lucru al unui controlor de trafic aerian se respectă cu precizie, exact așa cum se respectă și protocoalele de zbor. În general, se lucrează câte 12 ore pe zi, cu pauze de 1 sau 2 zile. Nu este ușor să lucrezi în program 12 din 24 ori 12 din 48, dar cei care sunt făcuți pentru această responsabilitate își hrănesc pasiunea cu fiecare aterizare reușită. Este drept că zilele libere ale unui controlor de trafic aerian sunt diferite față de cele ale unui corporatist, la fel și programul de lucru, dar și multe alte aspecte care țin de magia fiecărei profesii. Un bun exemplu în acest sens este dat de sărbătorile legale, zile libere în care majoritatea românilor își planifică vacanțe. Nu puține sunt cele în care controlorii le petrec în fața ecranelor, dirijând traficul aerian.

Activități tipice pentru o zi de lucru

Un controlor de trafic aerian lucrează atât în ture de zi, cât și în ture de noapte. O zi clasică la muncă implică mai multe activități, precum:

Odihna este esențială pentru a da randament. Astfel, controlorii au pauze bine stabilite și este absolut necesar ca între două ture de lucru să beneficieze de două zile de repaus.

o zi din viata unui controlor de trafic aerian

Avantajele meseriei de controlor de trafic aerian

Deși programul zilnic pare a fi o cursă contra-cronometru și este de la sine înțeles că vorbim despre o profesie grea, avantajele sunt numeroase. De regulă, pe lângă salariul care poate ajunge la aproximativ 60.000 de euro pe an, un controlor de trafic aerian poate avea și alte beneficii, precum:

De altfel, controlorii cu vechime pot deveni instructori pentru viitorii angajați, ceea ce le poate aduce noi perspective de carieră, dar și noi sporuri salariale.

Deși provocările meseriei de controlor de trafic aerian implică presiune, stres și un volum mare de muncă, cei care activează în domeniu pun pasiunea mai presus de orice obstacol și consideră fiecare zbor reușit un nou motiv de bucurie.

Data articol: 24 noiembrie 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest