În cât timp poți ajunge Pilot de Avion: Cât durează școala?
Una dintre cele mai mari bucurii ale vieții de adult este aceea de a-ți face meseria cu plăcere. Imaginează-ți doar cum ar fi să ajungi la muncă doar cu zâmbetul pe buze, îmbrățișând cu drag fiecare provocare. E destul de greu să ajungi în acest punct, dar dacă lupți să-ți transformi pasiunea în meserie, atunci nu vei simți deloc că muncești. Așa se întâmplă și în cazul piloților de avion. Nu oricine se poate urca la manșa de control. Este nevoie de multă pasiune, de muncă, implicare și cunoștințe solide.
Dacă și tu îți dorești să devii pilot de avion, înseamnă că ai ajuns unde trebuie. Sunt câțiva pași pe care trebuie să-i parcurgi pentru a-ți transforma visul în realitate. Află, din rândurile următoare, când și cum te poți înscrie la cursuri pentru pilot de avion, cât durează școala și în cât timp poți purta uniforma la care visezi încă din copilărie.
Ce trebuie să faci ca să devii pilot de avion?
Deși salariul unui pilot de avion poate fi destul de tentant, trebuie să insistăm asupra faptului că doar pasionații pot face față tuturor reponsabilităților din domeniul aviației. E clar că un venit care depășește 7000 de Euro lunar îți poate garanta o viață confortabilă pe termen lung, dar e nevoie să muncești mult pentru a ajunge în acest punct al carierei. Nu e imposibil, dar este nevoie de timp, seriozitate, implicare și un efort financiar. Cum devii pilot de avion? Pentru început ar trebui să studiezi puțin domeniul, să vezi care sunt condițiile pe care piloții trebuie să le îndeplinească, care sunt limitele de vârstă și ce presupune mai exact această meserie. Dacă ai ajuns deja la concluzia că manșa de control este locul în care te vei simți cel mai bine, înseamnă că a sosit momentul să te înscrii la o școală de pilotaj avion. Iată care sunt pașii pe care ar trebui să urmezi:
- Alege o școală de aviație;
- Urmează cursurile de pilotaj;
- Obține licența de pilot de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română;
- Pregătește-te suplimentar cu un instructor autorizat;
- Creează-ți un CV;
- Creează-ți conexiuni;
- Aplică la job-uri pe site-urile marilor companii;
- Pregătește-te pentru interviuri;
- Rămâi informat, la curent cu toate noutățile din domeniu.
Ce școală de pilotaj să urmezi și cât durează aceasta?
Este indicat să alegi cu atenție școala de pilotaj, asta dacă îți dorești să investești într-un viitor sigur. În primul rând, aceasta trebuie să fie acreditată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Școala Superioară de Aviație Civilă, de exemplu, este acreditată încă din anul 1999 și a format de-a lungul timpului o mare parte din piloții pe care i-ai văzut prin aeroporturi.
În al doilea rând, e foarte important să alegi o școală de piloți care îți oferă acces la simulator de zbor, dar și la o flotă impresionată pentru orele de pregătire practică. Pentru piloți, practica este foarte importantă. În plus, nu îți poți primi certificările necesare fără a acumula un număr exact de ore de zbor. Va fi interesant.
Cu alte cuvinte, trebuie să urmezi o școală de pilotaj acreditată, care îți oferă posibilitatea de învăța doar de la profesioniști, folosind aparate de zbor performante. În ceea ce privește durata perioadei de pregătire, aceasta diferă de la o specializare la alta. Mai concret, există mai multe tipuri de licențe pentru piloții de avion. Pe prima o poți obține în aproximativ 4 săptămâni, urmând cursurile PPL. Atenție, vorbim despre licența PPL-A, care îți permite să pilotezi, fără recompense financiare, avioane cu monomotor cu piston, care nu efectuează zboruri comerciale. Mai târziu, te poți înscrie la alte cursuri pentru pilot de avion, în vederea obținerii licenței ATPL. Este cea mai mare certificare pe care o poate obține un pilot. Este biletul care îți face loc către scaunul comandatului. Durează doi ani să obții licența de zbor, timp în care va trebui să asimilezi toate cunoștințele necesare unui pilot care își face treaba cu responsabilitate.
Care sunt cerințele de înscriere?
Poți alege o școală de pilot de avion doar după ce te asiguri că întrunești toate cerințele specifice. Vorbim aici despre o serie de calități, dar și despre un dosar bine pus la punct.
Calitățile necesare pentru înscriere
Pe lângă cunoștințele acumulate pe parcursul stagiului de pregătire, un bun pilot trebuie să întrunească și alte calități, necesare încă de la înscrierea la cursuri. Iată care sunt acestea:
- Stare bună de sănătate: Trebuie să fii în formă pentru a face o carieră în aviație. Examenul medical este unul destul de riguros. Ai nevoie de un certificat medical clasa I dacă vrei să te faci pilot de linie și de un certificat medical clasa II dacă optezi doar pentru licența PPL-A;
- Educație: Pentru a te înscrie la cursurile ATPL este necesar să ai diplomă de bacalaureat, deci și vârsta minimă de 18 ani;
- Cunoștințe solide de limba engleză: Limba engleză este limba standard utilizată în domeniul aviației. Dacă încă ai probleme în a te exprima (scris și vorbit) în engleză, ar trebui să-ți cauți un meditator înainte de a aplica;
- Cunoștințe solide de matematică și fizică: În completare, ar trebui să te pui la punct cu matematica și fizica. Te va ajuta mult la înscriere, mai ales dacă nu ai terminat un liceu cu profil real. În acest caz, se impune o verificare a cunoștințelor la cele două materii;
- Alte calități: Trecem pe listă și atenția la detalii, seriozitatea, punctualitatea, implicarea, deschiderea către învățare continuă, adaptabilitatea și respectul.
Documentele necesare pentru înscriere
Pe lângă certificatul medical obținut de la INMAS, la înscriere, dosarul tău trebuie să conțină și alte documente. Acestea sunt:
- Copie după buletin;
- Copie după certificatul de naștere;
- Copie după diploma de bacalaureat;
- 4 poze.
Implicații financiare
Trebuie menționat și faptul că licența nu îți garantează automat un loc la manșa de control, ci doar îți deschide câteva uși. După ce devii pilot cu acte în regulă, va trebui să aplici la cât mai multe job-uri, să urmărești noutățile din industrie și să te pregătești temeinic pentru interviuri. De asemenea, nu poți deveni căpitan de aeronavă peste noapte. Trebuie să treci prin anumite etape și să îndeplinești, pe rând, anumite roluri (pilot stagiar, ofițer secund și co-pilot). Salariul tău va crește odată cu avansul în carieră. Sigur că vorbim despre o sumă frumușică, dar îți reamintim și faptul că trebuie să aloci un buget considerabil pentru perioada de formare. De exemplu, pentru cursurile ATPL Integrat trebuie să pregătești undeva la 43.000 de Euro, bani pe care îi poți recupera în timp, odată ce obții un loc în echipajul de zbor, lucrând pentru o companie de top.
Tipuri de școli de pilotaj disponibile în România
La noi în țară, tinerii aleg între două tipuri de școli de pilotaj – școala de pilotaj civilă și școala de pilotaj militară. Iată ce trebuie să știi despre fiecare în parte:
- Școala de pilotaj civilă: De cele mai multe ori, pasionații aleg să urmeze cursuri la școlile de pilotaj civile, fie pentru a obține o licență de pilot de avion noncomercial, fie pentru a obține cerificările necesare pentru a lucra cu marile companii aeriene;
- Școala de pilotaj militară: Cei care visează la o carieră militară, deci cei care își doresc să lucreze pentru Forțele Aeriene Române trebuie să se pregătească la școlile militare. Acestea sunt operate de Ministerul Apărării Naționale.
Tipuri de cursuri de pilotaj disponibile în România
Dacă vrei să urmezi o carieră în aviația civilă, trebuie să știi că există mai multe tipuri de cursuri de pilotaj. Aici ne referim la:
- Cursuri PPL: Sunt cursuri de bază, dedicate celor care își doresc să obțină o licență de pilot privat și să piloteze avioane ușoare, doar în scopuri recreative, fără remunerație;
- Cursuri CPL: Sunt cursuri mult mai avansate, destinate celor care își doresc să piloteze aeronave în scopuri comerciale;
- Cursuri ATPL: Sunt cursuri de formare pentru cei care visează să piloteze avioane mari, în scopuri comerciale, chiar din postura de căpitan;
- Cursuri de specializare: Există și posibilitatea de a te înscrie la cursuri de specializare pentru zboruri de noapte, zboruri în condiții dificile, zboruri de performanță, acrobatice etc.
- Cursuri pentru reînnoirea licenței de zbor: Acestea sunt gândite pentru piloții experimentați, cei care au nevoie doar de reînnoirea licenței. Reține că licența este valabilă 1 sau 2 ani de la data emiterii, în funcție de specializare.
La final, odată ce ai înțeles ce ai de făcut, îți rămâne doar să fii deschis noilor provocări. Aviația are nevoie de oameni devotați și curioși. Crezi că poți face față?