Frica de zbor (aviofobia): Cum poți depăși această teamă?
Călătoriile cu avionul au devenit mult mai accesibile, dar și parte din activitatea profesională a multor oameni care lucrează în diferite domenii de activitate. Pe de altă parte, nu toți savurează la intensitatea maximă peisajul de la înălțime, existând și oameni care se confruntă cu frica de zbor. Îți vine să crezi sau nu, dar aproape 20% din populația lumii suferă de aviofobie.
Cei care se confruntă cu această problemă experimentează stări de anxietate și atacuri de panică înainte, în timpul, dar și după zborul cu avionul. Din păcate această frică necontrolată îți poate îngreuna atât accesul către destinațiile de vacanță, cât și activitatea de la locul de muncă. Imaginează-ți doar cum ar fi să ratezi jobul vieții tale pentru că îți este teamă să călătorești cu avionul, iar agenția de recrutare ți-a povestit deja despre zborurile regulate către companiile conexe din alte țări. Te regăsești în această poveste? Atunci, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile următoare, vei descoperi informații prețioase cu privirea la depășirea fricii de zbor. Da, aviofobia poate fi controlată!
Cauze și factori care contribuie la aviofobie
Înainte de a afla cum scapi de frica de zbor, trebuie să știi că această teamă se instalează în mintea pasagerilor din diferite motive. Iată câțiva factori care contribuie la crearea stării de anxietate înainte, dar și pe parcursul zborului:
- Pierderea controlului: Mulți pasageri se simt nesiguri din cauza faptului că nu au un control direct asupra avionului;
- Frica de accidente catastrofale: Fie că au văzut la știri sau au cunoscut persoane care au trecut prin experiențe catastrofale, unii oameni tind să-și creeze scenarii negative odată ce urcă în avion, deși s-a dovedit științific faptul că acesta este cel mai sigur mod de a călători;
- Preluarea emoțiilor celor dragi: Uneori, temerile persoanelor din familie ajung să ne afecteze și pe noi, iar în cele din urmă, să ne regăsim în aceeași postură;
- Traume anterioare: Persoanele care au trecut printr-un zbor cu turbulențe frecvente pot simți, mai târziu, o oarecare teamă de a mai călători cu avionul;
- Anxietate generală: De obicei, persoanele cu o stare de anxietate generală pot experimenta astfel de stări pe parcursul zborului, chiar dacă nu s-au mai confruntat cu această experiență în trecut.
Informații și educație despre aviație
Primul pas pe care ar trebui să-l faci pentru a depăși frica de avion este să cunoști îndeaproape modul de funcționare al aeronavelor și rolul fiecărui membru de la bordul echipajului.
Funcționarea avioanelor și a proceselor de zbor
Orice avion este echipat cu sisteme de control. Acestea le permit piloților să controleze mișcarea avioanelor atât la aterizare și decolare, cât și pe timpul zborului. De altfel, tot la bordul aeronavei există și alte echipamente de navigație, precum GPS sau comunicații radio. Acestea le oferă piloților posibilitatea de a se orienta către rutele clar stabilite, dar și să comunice cu controlorii de trafic aerian. Astfel, fiecare zbor urmează anumite proceduri clar stabilite. Poți achiziționa și tu o oră într-un simulator de zbor pentru a vedea cu ochii tăi cum arată manșa de control.
Măsurile de siguranță și procedurile standard
Înainte de decolare, stewardesele prezintă toate măsurile de siguranță, dar și procedurile standard care se aplică în situațiile de urgență. Este importat să știi că există numeroase măsuri care se pot aplica în astfel de cazuri: de la centurile de siguranță (obligatorii în timpul decolării, aterizării și pe parcursul turbulențelor), sistemele de oxigen și sistemele de alarmă, până la echipamentele de flotabilitate. Pasagerii vor fi informați corespunzător și vor ști care este locația, dar și modul de utilizare pentru fiecare dispozitiv în parte.
Rolul echipajului și a altor profesioniști din industria aviatică
În plus, dacă rolul pilotului este de a conduce avionul într-un mod sigur până la destinație, dar și de a depăși situațiile critice, fiind instruit în acest sens, însoțitorul de zbor, de exemplu, îți va sta la dispoziție pe tot parcursul zborului. În acest fel, vei beneficia de asistență de fiecare dată când ai nevoie. De reținut este și faptul că fiecare membru al echipajului are la bază numeroase ore de instruire, fiind certificat pentru funcția pe care o ocupă.
Strategii de gestionare a fricii de zbor înainte de călătorie
E bine să știi că frica de zbor poate fi controlată cu ajutorul unor strategii simple, precum:
- Controlul respirației: Inspiră adânc, concentrează-te asupra respirației și vei vedea cum creierul poate să preia controlul;
- Înlocuirea gândurilor negative: În loc să îți faci scenarii negative, ai putea să-ți imaginezi cum arată destinația de vacanță, de exemplu. Este important să te gândești la lucruri frumoase;
- Practicarea tehnicilor de relaxare musculară înainte cu 2 – 3 săptămâni de decolare.
De altfel, poți programa și un scurt zbor de agrement pentru a te obișnui cu înălțimea, dar și pentru a vedea cum se menține controlul în timpul zborului, chiar de la manșa aeronavei. Un bun exercițiu în acest sens este și o oră de instructaj în simulatorul de zbor.
Tehnici și exerciții de reducere a anxietății în timpul zborului
Dacă ai rău de avion, este important să te focusezi asupra strategiilor de gestionare a fricii înainte de a-ți planifica următoarea călătorie. De altfel, pe parcursul zborului poți aborda diferita tehnici, precum:
- Exerciții de respirație;
- Exerciții de relaxare a mușchilor;
- Muzică relaxantă;
- Filme sau cărți reconfortante.
Ajutor profesional și programe de tratament pentru aviofobie
De reținut este și faptul că zborul cu avionul poate fi privit cu alți ochi, dacă apelezi la ajutorul programelor speciale de tratament. Există numeroși specialiști care te pot ajuta să depășești aviofobia cu pași mici, dar siguri. Vei învăța cum să aplici corect toate exercițiile de respirație și ușor-ușor, vei fi ghidat către zborurile de agrement, pentru a te familiariza cu senzația de a zbura deasupra orașului.
Sfaturi practice și recomandări pentru depășirea fricii de zbor
Înainte de încheiere, îți reamintim că orice problemă poate fi soluționată atunci când este conștientizată. Astfel, pe lista cu recomandările în acest sens, putem pune următoarele elemente:
- Recunoașterea fricii;
- Dorința de autocontrol;
- Ajutor de specialitate.
Așadar, aviofobia este o problemă cu care se confruntă mai mulți oameni, dar cu ajutorul profesioniștilor și al tehnicilor de specialitate, poți depăși această teamă și să preiei controlul vieții tale. Învinge-ți frica de zbor și descoperă plăcerea de a călători!