Meseria de dispecer operatiuni de zbor: cursuri de formare, salariu, beneficii

Aviation Academy » Meseria de dispecer operatiuni de zbor: cursuri de formare, salariu, beneficii
dispeceri aviation academy

Foarte multe persoane sunt atrase de o cariera in aviatie, pornind de la meseria de pilot de avion sau elicopter, si pana la joburi mai tehnice, de dispecer operatiuni zbor, controlori trafic aerian, insotitori de bord etc. Aceasta cariera implica foarte multe responsabilitati, iar cei care doresc sa urmeze cariera au nevoie de anumite aptitudini, disciplina si pasiune, trasaturi ce vor putea fi invatate datorita instruirii continue si de calitate!

Meseria de dispecer operational de zbor are un rol crucial in ghidarea si protectia personalului si pasagerilor. Daca iti doresti o cariera in aviatie, iata care sunt toate avantajele, tipurile de salarii si cursurile potrivite pentru dorintele si aptitudinile tale!

Ce presupune meseria de dispecer operatiuni de zbor

O persoana care a ales meseria de dispecer operatiuni de zbor are responsabilitati importante fata de personalul alaturi de care lucreaza, dar si de siguranta tuturor pasagerilor. Aceasta cariera implica o comunicare continua intre dispecer si operatorul de zbor, una gestionand activitatile din aer si cealalta pe teren.

Dispecerul operatiuni de zbor are drept principale atributii si responsabilitati:

Un dispecer operatiuni zbor isi realizeaza activitatile cotidiene din centrul de operare al companiei aeriene sau de la biroul propriu. In acest chip, dispecerul de zbor ofera toate informatiile necesare si asistenta in coordonarea operatiunilor realizate alaturi de controlorii de trafic aerian, dar si cu personalul de serviciu de zbor, cu echipajul de programare pentru zboruri, cu sediile companiilor aeriene si cu ceilalti angajati din cadrul firmei la care este persoana angajata.

Persoanele care doresc o cariera in meseria de dispecer operatiuni zbor trebuie sa isi insuseasca imediat responsabilitatile, astfel incat toate activitatile sa se desfasoare in siguranta, iar toate zborurile sa fie planificate corespunzator.

dispecer aviation academy 2

Beneficiile meseriei de dispecer operatiuni de zbor

Persoanele care aleg meseria de dispecer operatiuni de zbor se vor putea bucura de numeroase beneficii. Desi este o cariera dinamica si plina de responsabilitati, este important sa stii ca si avantajele sunt pe masura! 

Ce salariu are un dispecer operatiuni de zbor

Cei care au ales cariera de dispecer operatiuni de zbor cu siguranta nu vor fi dezamagiti de salariul oferit. Salariul poate porni de la 28.000 USD pana la 32.000 USD pe an pentru companiile regionale aeriene, iar pentru cele majore salariul de inceput este de 30.000 – 40.000 USD. Cu toate acestea, o persoana cu experienta si munca in domeniu poate ajunge la un salariu de peste 125.000 USD/ an.

Cum sa devii dispecer operatiuni de zbor

Pentru a putea lucra in meseria de dispecer operatiuni de zbor este important sa intelegi toate atributiile ce trebuie realizate, dar si responsabilitatea de care urmeaza sa dai dovada. Pentru inceput va trebui sa gasesti cursuri de instruire si training in cadrul unei companii de zbor operational aprobat de ANAC. Dupa acceptul in institutia respectiva de invatamant, vei urma un program de specialitate care cuprinde discipline variate: cartografiere, planificarea zborurilor, sisteme de navigatie, turism, calatorii aeriene, meteorologie etc.

Abilitati necesare unui dispecer operatiuni de zbor

O persoana care doreste sa urmeze o cariera de dispecer operatiuni de zbor trebuie sa intruneasca anumite abilitati. Iata deci care sunt cele mai importante trasaturi de care ai nevoie:

Cursuri de formare pentru dispecer operatiuni de zbor

Cursul de formare pentru meseria de dispecer operatiuni zbor cuprinde 280 de ore de instruire teoretica si 25 de ore de instruire practica pentru persoanele fara experienta in aviatia civila. Pe de alta parte, persoanele cu experienta in domeniu vor beneficia de 150 de ore de training teoretic si 25 de ore de practica. Tarifele cursurilor difera in functie de cerintele si nevoile studentilor. Fiecare cursant trebuie sa indeplineasca anumite conditii de inscriere si admitere:

Conditii inscriere:

La finalul perioadei de formare, cursantii trebuie sa dobandeasca o serie de cunostinte profesionale si psihologice, astfel incat sa poata trece examenul de licenta pentru meseria de dispecer operatiuni zbor. Disciplinele pe care le va urma cursantul sunt:

In cadrul licentei de absolvire, cursantul va trebui sa demonstreze abilitatile invatate si asimilate pe parcursul instruirii teoretice si practice deopotriva. Printre competentele evaluate se numara:

dispeceri aviation academy 3

De ce sa alegi o cariera in aviatie

Aviatia este o cariera impresionanta, plina de aventuri noi si de experiente inedite. Foarte multe persoane sunt atrase de o astfel de meserie datorita pasiunii pentru zbor, carierei transmise de la parinti la generatia viitoare sau chiar din dorinta de a ajuta oamenii si de a face un loc mai sigur pentru personal si pasageri deopotriva. Alaturi de toate aceste motivatii, o cariera in aviatie ofera numeroase beneficii.

Salarii avantajoase

Alaturi de meseria de dispecer operatiuni de zbor, celelalte departamente prezente in cadrul unei institutii de aviatie sunt platite la fel de bine. De exemplu, un insotitor de bord poarte avea un salariu de baza de inceput intre 300 – 700 euro, alaturi de numeroase alte bonusuri financiare, in functie de compania la care doresti sa te angajezi. Cu alte cuvinte, un insotitor de bord poate ajunge la un minim de 1000 – 1500 euro in fiecare luna.

Pregatirea continua

Toate carierele din domeniul aviatiei necesita pregatire continua, astfel incat intreg personalul sa poata lua rapid cele mai bune decizii, indiferent de circumstantele in care se afla. De pilda, pilotii de avion sau elicopter sunt instruiti periodic si li se ofera intotdeauna informatii noi si relevante pentru siguranta tuturor pasagerilor si personalului de zbor.

Bonusuri si reduceri

Controlorul de trafic aerian pastreaza o legatura continua cu dispecerul de zbor si asigura mentinerea aeronavelor la o distanta sigura una fata de cealalta. Fiind o meserie dificila, insa interesanta, companiile de zbor ofera beneficii financiare pentru vacante, atat acestui post, dar si pentru celelalte meserii de pilot, insotitor bord, personal tehnic etc, astfel incat angajatii sa poata fi odihniti de fiecare data cand sunt la program.

Meseria de dispecer operational de zbor este un job practicat de femei si barbati deopotriva, in toate colturile lumii, cu experiente unice si responsabilitati importante. La Scoala Superioara de Aviatie Civila vei primi intotdeauna informatiile practice, teoria necesara si sprijinul continuu pentru ca tu sa te bucuri de cariera pe care ti-o doresti! Ia in calcul informatiile oferite si urmeaza-ti pasiunea pentru zbor si aviatie!

 

Data articol: 17 martie 2022

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest