Care sunt cele mai căutate competențe în domeniul aviației

Aviation Academy » Care sunt cele mai căutate competențe în domeniul aviației

Aviația este un domeniu deosebit de ofertant pentru tinerii care visează la un loc de muncă sigur și confortabil din punct de vedere financiar. Industria oferă o mulțime de oportunități, astfel că, aeroporturile și marile companii aeriene nu angajează doar piloți și stewardese, ci și controlori de trafic aerian, ingineri și mecanici în aviație, dispeceri pentru operațiuni de zbor etc.

Este un domeniu fascinant, unul care primește cu brațele deschise tinerii dornici să facă performanță. Cu toate acestea, vorbim despre un domeniu în care standardele de siguranță se respectă cu sfințenie, iar fiecare moment este calculat cu o deosebită atenție. Cele mai căutate locuri de muncă în aeroport respectă aceleași criterii de selecție – competențe și aptitudini pe care orice angajat trebuie să le îndeplinească. Află, din rândurile următoare, ce trebuie să îndeplinești pentru o carieră în aviație.

Comunicare

Înainte de a te înscrie la cursuri pentru pilot de avion sau la alte cursuri de formare, este important să cunoști principalele competențe esențiale în domeniul aviației. Există o listă destul de lungă, una care începe cu un criteriu de bază, un criteriu care, cu siguranță nu îți este străin – comunicarea. Indiferent care va fi rolul tău, pe parcursul zborului, comunicarea poate face diferența dintre a ajunge sau nu la destinație, fără incidente și situații limită. Piloții, copiloții, stewardesele și controlorii de trafic aerian trebuie să comunice ușor, să fie capabili să furnizeze informații corect și în timp util. De asemenea, comunicarea are un rol esențial în aeroporturi și hub-uri.

Pasiune

Trebuie să punem pasiunea pentru aviație printre primele locuri de pe lista noastră. Odată ce ești pasionat, vei găsi tot timpul noi motive de a-ți alimenta setea de cunoaștere, dorința de a deveni cel mai bun și deschiderea către a asimila cât mai multe noțiuni.

Atenție la detalii

Printre calitățile unui pilot de succes se numără și atenția la detalii, un criteriu esențial pentru un domeniu care se bazează pe date exacte și servicii de înaltă siguranță. Dacă ești capabil să fii atent la tot ceea ce se întâmplă în jur, fixându-ți privirea în mai multe direcții, înseamnă că aviația ți se potrivește mai mult decât crezi.

Inteligență emoțională

Stewardesele, dar și cei care activează la sol trebuie să dea dovadă de inteligență emoțională, un termen de care ne-am tot lovit în ultima perioadă. Cu alte cuvinte, empatia este una dintre cele mai căutate competențe în domeniul aviației.

Cei care urmează  cursuri pentru însoțitor de bord, au posibilitatea ca, pe parcursul perioadei de formare, să fie puși față în față cu diferite simulări de situații. Însoțitorii de zbor trebuie să fie capabili să empatizeze cu pasagerii și să gestioneze, cu tact, chiar și situațiile în care aceștia devin ușor agitați sau recalcitranți. Același lucru este valabil și pentru personalul care lucrează la sol, la ghișee, la control și securitate.

Competențe lingvistice

Pentru că vorbim despre o industrie internațională, e de la sine înțeles că se impune comunicarea în limba engleză. În plus, persoanele care cunosc mai multe limbi străine au șanse mult mai mari spre un avans fulminant în carieră. Stewardesele, de exemplu, cele care vorbesc la perfecție mai multe limbi străine, sunt căutate de către cele mai prestigioase companii aeriene din lume.

Managementul timpului

În aviație nu există loc pentru scuze și întârzieri. Zborurile sunt atent calculate, iar piloții și ceilalți membrii ai echipajului ajung în aeroport cu mult înainte de decolare. Regula timpului se impune și pentru controlori sau pentru dispecerii de zbor. Timpul contează enorm și, din păcate, în anumite situații, o simplă fracțiune de secundă poate avea un impact devastator.

Adaptabilitate

Adaptabilitatea nu ține doar de ce competențe trebuie să ai în domeniul aviației, ci de viață, în general. Cei care visează la performanță, trebuie să se adapteze și uneori să ia decizii într-un timp cât mai scurt. Piloții și controlorii de trafic aerian se pot confrunta, pe parcursul unui zbor, cu schimbări majore de ultim moment. Capacitatea de a se adapta și de a rezolva problemele cu calm joacă un rol cheie aici. Uneori, în aviație, nu e loc de prea multe cuvinte, ci de tactică și decizii limită.

Autodisciplină

Locurile de muncă în aviație impun o anumită condiție fizică, o anumită prezență, dar și conștientizarea faptului că profesia îți poate schimba total stilul de viață, într-un cuvânt: autodisciplină. Membrii echipajului de zbor, de exemplu, trebuie să se odihnească înainte de a intra în tură. Gândește-te doar ce s-ar întâmpla dacă pilotul de avion ar veni la serviciu după doar 3 ore somn. De asemenea, disciplina ține și de ținută, de felul în care membrii echipajului vorbesc, dar și de gestionarea corectă a zilei de lucru.

Controlul stresului

În aviație, indiferent de rol, profesioniștii au capacitatea de a lucra sub presiune, gestionând stresul cu succes. Știm foarte bine că, pe parcursul unui zbor, pot apărea situații limită. Membrii echipajului trebuie să aibă capacitatea de a-și păstra calmul și de a face față provocărilor, luând cele mai bune decizii pentru siguranța pasagerilor.

Lucru în echipă

Dacă cei care activează în industria aviatică nu ar fi capabili să lucreze în echipă, lucrurile ar scăpa foarte ușor de sub control. Încă de la decolare și până la aterizarea, siguranța unui zbor este dată de comunicare dintre membrii echipajului, personalul de sol și colegii aflați în turnul de control. Este o muncă de echipă, care impunea același nivel de implicare pentru toată lumea.

Disponibilitate

Pregătirea pentru o carieră în aviație trebuie privită ca pe un job full time și chiar mai mult decât atât. Odată ce ți-ai propus să pornești în această călătorie, e musai să ai disponibilitatea necesară pentru a te pregăti temeinic, dar și pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele, chiar și după ce ai obținut prima certificare. Mai pe scurt, cei care vor să ajungă într-un punct cât mai înalt al carierei, trebuie să investească timp și energie.

Capacitatea de a primi feedback

Dacă vrei să te perfecționezi, trebuie să-ți menții ochii deschiși, în timp ce ai urechile îndreptate către cei care au cu adevărat ceva de spus. Drumul către succes nu este niciodată scurt, însă poate fi parcurs cu ușurință dacă accepți feedbackul, folosindu-te de informațiile primite pentru a-ți îmbunătăți performanța.

În cele din urmă, orice aspirant la o carieră în aviație trebuie, pe lângă cunoștințele tehnice – cele care țin de matematică, fizică și inginerie, să aibă multe alte abilități și competențe.  

Data articol: 22 februarie 2024

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest