Cariera în aviație: Cum știi dacă este pentru tine?

Aviation Academy » Cariera în aviație: Cum știi dacă este pentru tine?

Ți-a plăcut întotdeauna să admiri cerul, să călătorești cu avionul și să-ți imaginezi cum ar fi viața ta mai departe de culoarul pasagerilor. Aviația este un domeniu fascinant, dar și unul care funcționează după reguli stricte, după cele mai înalte standarde de siguranță. Nu e ușor să ajungi pe scaunul pilotului sau în pantofii stewardesei, dar visul tău poate deveni realitatea dacă muncești în fiecare zi pentru a-l îndeplini.

Sigur că alegerea carierei în domeniul aviației poate veni la pachet cu o serie de întrebări și necunoscute. Oare mi se potrivește cu adevărat? Pot să fac performanță? Primul pas în planificarea carierei în aviație este autoanaliza. Ia-ți timp pentru a afla ce îți place să faci, pentru a decide dacă ești dispus sau nu să urmezi o pregătire riguroasă în domeniu. Poate că, la început, pare o decizie destul de grea, dar odată ce faci câțiva pași în acest sens, vei realiza că lucrurile sunt mult mai simple. Citește acest articol până la final pentru a afla dacă o carieră în aviație se potrivește perfect cu nevoile și pasiunile tale.

Ce înseamnă să lucrezi în aviație?

Pentru a-ți construi o carieră în domeniul aviației va fi necesar să apelezi la concentrare, determinare și disponibilitate. E un drum lung, unul care se clădește pas cu pas – de la primele cursuri de formare, până la programele de perfecționare și obținerea celor mai înalte acreditări pentru rolul tău. Odată ce obții jobul mult dorit, nicio zi nu va semăna cu alta. Vei cunoaște oameni noi, vei funcționa după un program diferit față de alte locuri de muncă, vei respecta cu strictețe normele de conduită și regulile de siguranță, iar ziua va părea că are mai multe ore. Te mai întrebi de ce sa alegi o carieră în aviație? E simplu. Pentru că există numeroase oportunități de angajare, pentru că fiecare zi de lucru va fi, la propriu, o nouă călătorie, pentru că ai siguranța de a lucra într-un domeniu care evoluează constant, dar și pentru confortul și siguranța financiară.

Aptitudini necesare pentru o carieră în aviație

Există o serie de aptitudini pe care orice aspirant la o carieră în domeniul aviației trebuie să le dețină. Printre acestea, se numără:

Cum știi dacă aviația ți se potrivește?

Și totuși…cum știi dacă ți se potrivește o carieră în aviație? E important să-ți urmezi pasiunile, dar atunci când vorbim despre o carieră într-un domeniu atât de riguros, trebuie să fii convins că poți face față, că îți poți transforma pasiunea în profesie. Există aici câteva aspecte pe care să le ai în vedere.

Pasiunea pentru aviație

Dacă ești curios de toate noutățile din industrie și găsești bucurie în fiecare articol citit pe această teamă, înseamnă că o carieră la înălțime ți-ar putea schimba viața. Programează un zbor de agrement, bucură-te de peisaj și încearcă să te pui în pielea pilotului. Ți-ar plăcea să fii în locul lui? Dacă răspunsul este „da”, înseamnă că vorbim despre o pasiune reală, una care îți poate schimba viața.

Plăcerea de a călători

Există două tipologii de oameni: cei care se simt mai confortabil acasă, conectați tot timpul cu cei dragi și cei care sunt dispuși să călătorească în interes de serviciu, care își doresc să cunoască locuri și oameni noi. Dacă faci parte din a doua categorie, înseamnă că vei găsi bucurie în fiecare zi de lucru, mai ales dacă vei face parte din echipajul de zbor. Aici, e important să menționăm și faptul că o carieră în aviație este ideală pentru tine doar dacă îți place cu adevărat să vezi frumusețe de la altitudine. Sigur, există o mulțime de profesii în aviație și pentru cei care preferă să rămână la sol.

Gândire logică

Dacă ai tendința de a gândi logic, găsind soluții salvatoare chiar și în situațiile solicitante, înseamnă că ești candidatul potrivit pentru un job la înălțime. Atât echipajul de zbor, cât și personalul de la sol, cei care activează în turnul de control, pe rampă sau în terminalele pentru pasageri sunt puși în situații complexe, iar posibilitatea de a lua cele mai bune decizii le face munca mai ușoară. Poți experimenta o situație de urgență într-un simulator de zbor. Crezi că poți face față presiunii?

Capacitatea de a lucra cu oamenii

Îți place să lucrezi cu oamenii și comunici ușor cu diferite tipologii de persoane? Înseamnă că ești tot mai aproape de profesia mult visată. Comunicarea și adaptabilitatea fac pare din principalele aptitudini ale celor care lucrează în aviație.

Capacitatea de a vorbi fluent limba engleză

Vorbești la perfecție limba engleză? Companiile aeriene angajează doar persoane care cunosc cel puțin limba engleză. Dacă te descurci excelent și în a vorbi în alte limbi, precum cele arabe sau asiatice, atunci e clar că locul tău este în avion, în cadrul echipajului.

Dorința de a avansa

Dacă nu îți place să bați pasul pe loc, atunci aviația este domeniul care ți se potrivește perfect. Cei care sunt curioși și dornici să evolueze vor avea posibilitatea de a avansa în carieră. În plus, salariile în acest domeniu sunt echivalente cu efortul depus. Piloții, stewardesele, dar și ceilalți profesioniști din domeniu câștigă foarte bine. Cu toate acestea, dacă pentru tine este important să ai un venit consistent, trebuie să știi că nu poți ajunge la un nivel înalt peste noapte. Va fi nevoie de multă muncă și pasiune.

Respectarea regulilor și protocoalelor

Dacă, pe lângă toate acestea, ești o persoană care a funcționat întotdeauna conform unor reguli bine stabilite, înseamnă că e timpul să faci ceva concret pentru cariera ta. Aviația impune seriozitate, iar respectarea regulilor și protocoalelor de securitate reprezintă o prioritate pentru orice categorie de angajat. Fiecare zi de lucru este însoțită de un plan bine pus la punct, de rapoarte și fișe de zbor.

Așadar, aviația poate fi privită ca un real ajutor pentru cei care, din plăcere sau nevoie, ajung chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și mai poate fi privită ca un loc de muncă, o profesie care s-a născut din pură pasiune. Tu din ce categorie faci parte?

Data articol: 22 februarie 2024

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest