Angajări stewardesa (însoțitor de bord): Ce opțiuni ai in România?

Aviation Academy » Angajări stewardesa (însoțitor de bord): Ce opțiuni ai in România?
stewardesa

Meseria de stewardesă proiectează în mintea pasagerilor un stil de viață luxos, dar realitatea este mult mai complexă. Este adevărat că însoțitorul de bord are posibilitatea de a călători prin toate colțurile lumii, dar jobul de zi cu zi implică o responsabilitate uriașă. De la asigurarea confortului tuturor pasagerilor, până la menținerea comunicării eficiente cu ceilalți membrii ai echipajului și intervenția rapidă în situații de urgență, stewardesa trebuie să îndeplinească, cu responsabilitate, o mulțime de sarcini.

Vrei să-ți construiești o carieră la înălțime? Atunci îți recomandăm să citești acest articol până la final. Vei descoperi, în cele ce urmează, cum devii stewardesa, care sunt condițiile de angajare, dar și ce perspective de carieră îți oferă domeniul aviației.

Cerințe și calificări pentru angajarea ca stewardesă în România

Există numeroase companii unde te poți angaja ca stewardesă, fiecare având propriile condiții pe care le propune viitorilor angajați. În acest sens, este recomandat să analizezi foarte bine informațiile prezentate de site-ul potențialului angajator. În sens larg, există anumite cerințe pe care companiile aeriene le cer stewardeselor. Iată care sunt acestea:

Companii aeriene din România care angajează stewardese

Dacă te pasionează domeniul aviației și îți dorești să vezi întreaga lume, cel probabil, te întrebi ce opțiuni ai ca însoțitor de zbor în România. În acest sens, trebuie să știi că la noi în țară există mai multe companii aeriene care oferă servicii de transport aerian. Iată câteva dintre ele:

De altfel, există numeroase companii arabe care recurtează în România, precum: Emirates, Qatar Airways, Gulf Air, Flydubai. Mai mult, poți opta pentru companii europene, operatori de zbor care recrutează frecvent personal de la noi din țară: Wizz Air, Aer Lingus sau Ryanair.

angajari stewardesa

Etapele procesului de recrutare pentru postul de stewardesă

În general, anunțurile pentru angajări ca stewardesă apar pe site-urile de specialitate, dar și pe site-urile companiilor aeriene, iar pentru a participa la procesul de recrutare va trebui să completezi un formular. În urma aplicării pe site-ul companiei, vei primi, de regulă, o invitație la interviu. Trebuie să știi că interviurile sunt stabilite în anumite zile și este necesar să respecți cu exactitate orele stabilite. După ce verifici dacă îndeplinești condițiile de angajare, trebuie să-ți pregătești documentele:

Reține și că interviurile pot fi de două feluri: open day (poți participa dacă îndeplinești condițiile cerute de companie) și assessment day (poți participa doar dacă te-ai înscris pe site și ai primit o invitație de participare).

Formare și pregătire pentru a deveni stewardesă în România

De altfel, dacă îți dorești să devii stewardesă, primii pași spre cariera mult visată se fac în cadrul unui curs pentru însoțitor de bord. Aici vei deprinde informațiile și abilitățile necesare pentru a gestiona procesele de lucru și pentru a devenit cel mai bun membru al echipajului. Cursurile sunt formate din module teoretice și din module practice, iar costurile nu depășesc 1200 de euro. La final, vei obține certificarea necesară pentru a obține un loc în domeniul aviației.

Beneficiile și avantajele carierei de stewardesă în România

În ceea ce privește avantajele oferite de această carieră, trebuie să menționăm, în primul rând, salariul. Domeniul aviației oferă, în general, salarii competitive, dar și motivante pentru toate ramurile și categoriile de personal. Sigur că cele mai bune opțiuni de job-uri ca însoțitor de zbor sunt pentru companiile arabe, dar majoritatea operatorilor de zbor oferă stewardeselor și ale beneficii, precum: plata orelor se zbor (pe lângă salariul de bază), bonusuri, abonamente la saloane de înfrumusețare și clinici stomatologice, reduceri la bilete de zbor personale etc. În plus, un mare avantaj oferit de această carieră este posibilitatea de a vedea cu ochii tăi cele mai frumoase destinații din lume.

Condiții de muncă și programul de lucru al unei stewardese

În ceea ce privește condițiile de muncă și programul de lucru, trebuie să știi că punctualitatea și respectarea procedurilor sunt elemente de bază pe care orice stewardesă trebuie să le respecte. Vei primi o uniformă care trebuie îngrijită cu atenție, dar și sfaturi în ceea ce privește machiajul și aranjatul părului. Majoritatea companiilor, de exemplu, cer stewardeselor să-și poarte părul strâns într-un coc. Apoi, programul nu este unul cu care sunt obișnuiți corporatiștii. Vorbim despre un program format din ore de zbor de zi, dar și ore de zbor de noapte, pauze mai scurte, dar și mai lungi, escale, și posibile întârzieri. De exemplu, o stewardesa la Wizz Air poate acumula aproximativ 100 de ore de zbor în fiecare lună.

insotitor de zbor

Perspective de carieră și avansare pentru stewardese în România

Ai observat deja că există numeroase oportunități de angajare. Astfel, companiile aeriene din întreaga lume organizează în România atât interviuri open day, cât și interviuri assessment day. În ceea ce privește oportunitățile de avansare, este de la sine înțeles că, prin muncă și perseverență, poți ținti spre o funcție de manager de cabină. De altfel, multe stewardese explorează, mai târziu și alte oportunități de carieră, în departamente diferite, precum: formare, marketing sau vânzări.

Concluzionând, cariera de stewardesă îți poate aduce numeroase beneficii și, în funcție de compania pentru care alegi să lucrezi, dar și în funcție de nivelul de adaptabilitate și implicare, poți să-ți depășești limitele și să treci la nivelul următor, pe o funcție de conducere.

Întrebări frecvente

Care este salariul mediu al unei stewardese?

Salariul unei stewardese poate varia în funcție de compania pentru care lucrează, în funcție de țară sau regiune, dar și în funcție de experiența în domeniu. Totuși, datorită bonusurilor, stewardesele cu experiență pot depăși lejer suma de 1000 de euro pe lună.

Care sunt dezavantajele în această carieră?

În ceea ce privește dezavantajele putem menționa doar programul de lucru, dar și sacrificiile pe care le fac membrii echipajului, fiind mai mult plecați de acasă, departe de familie. Pe de altă parte, cei care lucrează în domeniu nu văd aceste aspecte ca fiind reale dezavantaje, fiind mulțumiți de stilul de viață pe care îl dobândesc prin prisma meseriei și, în mod evident, de compensațiile financiare.

Care este limita de vârstă până la care poți activa în domeniu?

În general, pragul maxim de vârstă poate fi între 35 și 40 de ani, dar fiecare companie are propria politică în acest sens și este recomandat să te interesezi direct de pe site-ul acesteia.

Data articol: 21 iulie 2023

Standardele inalte ale serviciilor Scolii Superioare de Aviatie Civila sunt confirmate de parteneriate importante

tarom
facultatea de inginerie aerospatiala
Acadademia Henry Coanda
Serviciul telecomunicatii speciale
air bucharest